Skip to content
Home » Vaksinat anti COVID-19 të sigurta për Europianët!

Vaksinat anti COVID-19 të sigurta për Europianët!

vaksinat covid19 shqiperi

Komisioni Europian deri më tani ka garantuar deri në 2.6 miliardë doza të vaksinave COVID-19 dhe negociatat janë duke u zhvilluar për doza të mëtejshme. Dorëzimet e vaksinave në vendet e BE janë rritur në mënyrë të vazhdueshme dhe vaksinimi po rritet. Komisioni po punon gjithashtu me industrinë për të rritur kapacitetin e prodhimit të vaksinave.

 Në të njëjtën kohë, puna ka filluar për të adresuar variante të reja, me synimin për të zhvilluar dhe prodhuar me shpejtësi vaksina efektive kundër këtyre varianteve në një shkallë të gjerë. Inkubatori HERA do të ndihmojë në përgjigjen ndaj këtij kërcënimi.

 BE është e përkushtuar të sigurojë që vaksinat e sigurta të arrijnë në të gjitha cepat e botës. Komisioni dhe vendet e BE janë zotuar të alokojnë mbi 2.2 miliardë euro për COVAX, iniciativa globale për të siguruar qasje të barabartë në vaksinat COVID-19 dhe po mbështesin fushatat e vaksinimit në vendet partnere.

Komisioni Evropian po negocion në aktivitet të plotë për të ndërtuar një portofol të larmishëm të vaksinave me çmime të drejta për qytetarët e BE. Kontratat janë lidhur me 6 krijues premtues të vaksinave që garantojnë një portofol me mbi 2.6 miliardë doza. Komisioni gjithashtu përfundoi bisedimet eksploruese me Novavax për të blerë deri në 200 milion doza dhe me Valneva për të blerë deri në 60 milion doza.

 Deri më tani, Komisioni ka dhënë tre autorizime të kushtëzuara të marketingut për vaksinën e zhvilluar nga BioNTech dhe Pfizer, Moderna dhe AstraZeneca, pasi EMA dha një vlerësim pozitiv të sigurisë dhe efikasitetit të tyre.

2,6 miliarde doza !

KompaniaLloji i VaksinesNr i dozave (te nevojshme per person)Doza te garantuara nga kompaniaStatusi i aprovimit
BioNTech e Pfizer  mRNA2 doza600 miliomAprovuar
ModernamRNA2 doza460 milionAprovuar
CureVacMrna2 doza405 milionNe faze zhvillimi
AstraZenecaadenovirus2 doza400 milionAprovuar
Johnson & Johnson/Janssen PharmaceuticalsAdenovirus1 doze400 milionNe faze aprovimi nga EMA
Sanofi-GSKProteinike2 doza300 milionNe faze zhvillimi

Raportet e sigurisë

Më 29 janar, Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) lëshoi ​​azhornimin e parë të sigurisë së një vaksine COVIDd-19 – Comirnaty, një vaksinë e prodhuar nga BioNTech dhe Pfizer. Përfundimi ishte që të dhënat e sigurisë të mbledhura për përdorimin e Comirnaty në fushatat e vaksinimit ishin në përputhje me profilin e njohur të sigurisë së vaksinës dhe se nuk u identifikuan efekte të reja të padëshirueshme.

 Raportet e reaksioneve të dyshuara serioze alergjike nuk identifikuan aspekte të reja në lidhje me natyrën e këtij efekti anësor të njohur.

Asnjë shqetësim specifik i sigurisë nuk është identifikuar për përdorimin e vaksinave tek të moshuarit.

Përfitimet e tij në parandalimin e sëmundjeve vazhdojnë të tejkalojnë rreziqet e saj dhe nuk rekomandohen ndryshime në lidhje me përdorimin e vaksinës.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.