Skip to content
Home » Antihistaminiket dhe Covid19. Lidhja mes tyre: Dr. Blerta Brati

Antihistaminiket dhe Covid19. Lidhja mes tyre: Dr. Blerta Brati

Dr. Blerta Brati, Mjeke

Aktualisht, asnjë e dhënë shkencore nuk sugjeron që antihistaminikët kanë një rol mbrojtës ose kurativ kundrejt një infeksioni SARS-Cov2 përgjegjës për COVID-19.

Për më tepër, nuk rekomandohet të ndaloni një trajtim me antihistaminike në vazhdim. Nëse keni dyshime, kontaktoni mjekun tuaj sepse ekziston një ndryshim midis simptomave të Covid-19 dhe alergjive.

Edhe nëse shifrat e fundit tregojnë një prirje rënëse, Covid-19 është ende i pranishëm.  Pandemia është vendosur aq mirë në jetën tonë sa nuk ka lejuar që viruse të tjera të zhvillohen, siç është gripi sezonal. 

E njëjta gjë nuk mund të thuhet për alergjitë. Sigurisht, ato nuk shkaktohen nga viruse, por simptomat e tyre mund të jenë konfuze. Covid-19, gripi, alergjitë …

Një antihistaminik është një medikament që përdoret si një antagonist i receptorit histamine konkurrues, i cili shërben për të zvogëluar ose eliminuar efektet e këtij ndërmjetësi kimik endogjen të lëshuar, ndër të tjera, gjatë reaksioneve alergjike. Në përdorimin e zakonshëm, termi antihistamine u referohet më shumë antagonistëve të receptorëve H1 (ose antihistaminave H1) sesa antagonistëve të receptorëve H2. 

Ekzistojnë edhe agjentë të tjerë me veprim antihistaminergjik, antagonistë jokonkurrues të cilët parandalojnë shndërrimin e histidinës (një aminoacid) në histaminë duke penguar aktivitetin enzimatik të dekarboksilazës së histidinës, këto janë antihistamina atipike.

5 gjëra që duhet të dini në lidhje me përdorimin e antihistaminikëve! 

1. Shumë janë përdorur gabimisht.

Antihistaminikët janë ndër medikamentet më të zakonshme dhe të përdorura gabimisht në të gjithë botën.

Antihistaminiket përdoren kryesisht për të lehtësuar simptomat e rinitit alergjik dhe urtikarias, por jo për astmën, ekzemën, kollën ose pagjumësinë.

2. . Efektet anësore janë më të mëdha për antihistaminiket e gjeneratës së parë!

Antihistaminikët e gjeneratës së parë shoqërohen me efekte anësore serioze dhe ndonjëherë fatale.

Antihistaminat që përmbajnë difenhidraminë, klorfenraminë ose hidroksinë janë antihistaminë të gjeneratës së parë që mund të shkaktojnë përgjumje dhe të ndikojnë në funksionet njohëse siç janë performanca në shkollë (pergjumja). Mbidozimi mund të çojë në vdekje dhe ato janë potencialisht të rrezikshme për të rinjtë dhe të moshuarit.

3.  Antihistaminikët e gjeneratës së fundit janë më të sigurta dhe më efektive.

Antihistaminat e reja janë më të sigurta, po aq të përballueshme dhe po aq efektive sa antihistaminat e gjeneratës së parë.

Antihistaminat e gjeneratës së fundit janë treguar më efektive dhe zgjasin më gjatë me më pak efekte anësore si përgjumja.

(Disa besojnë se desloratadina (Lordes) është pjesë e një brezi të tretë të antihistaminikëve. Për sa i përket efektivitetit, ai krahasohet me antihistaminikët e gjeneratës së dytë. Ashtu si ata, kjo shkakton shumë më pak përgjumje sesa antihistaminikët e gjeneratës së parë.)

4. Antihistaminikët nuk janë zëvendësues të epinefrinës për të trajtuar anafilaksinë.

Medikamentet orale mund të përdoren në të njëjtën kohë me injeksionet e epinefrinës për të trajtuar reaksionet anafilaktike, por ato nuk janë zëvendësim i tyre.

5. Shumica e antihistaminikëve janë të sigurt për gratë shtatzëna dhe ushqyerjen me gji tek fëmijët.

Hulumtimet mjekësore kanë treguar se antihistaminat në doza normale nuk e dëmtojnë fetusin gjatë shtatzënisë dhe mund të përdoren gjatë ushqyerjes me gji. Ato janë gjithashtu të sigurta për fëmijët.

Gjithsesi per gjati nje viti ne mesuam shume. Arsenali terapeutik eshte qartesuar. Dexametazoni tregoi rezultate ne trajtim. Mbajtja e maskes dhe higjena,ulën rastet e gripit dhe alergjive gjithashtu.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.