Skip to content
Home » Omicron 5: Informacion për variantin e ri dhe ndryshimet me të tjerët:

Omicron 5: Informacion për variantin e ri dhe ndryshimet me të tjerët:

Vera 2022 ka një tjetër rritje të infeksioneve me Covid. Varianti Omicron 5 është përgjegjës për rritjen e shifrave ne Shqiperi. Ritmi i infektimit është gjithmonë në rritje, dhe shumica e rasteve nuk janë serioze dhe nuk kërkojnë shtrim në spital, por trajtim të thjeshtë në shtëpi.

Një aspekt tjetër mbi Omicron 5, gjithashtu i zakonshëm për variantet BA.2.12.1 dhe BA.4, është rezistenca e tij ndaj antitrupave të zhvilluar si gjatë infeksioneve të mëparshme ashtu edhe nëpërmjet vaksinimit. Kjo përkthehet në një mundësi ngjitjeje të personat tashmë të shëruar nga Covid, ose të vaksinuar plotësisht.

Omicron 5: simptomat:

Ndryshe nga variantet e tjera të mëparshme, veçanërisht Delta, Omicron 5 është një virus që nuk shkakton simptoma të rënda. Kjo për faktin se prek kryesisht traktin e sipërm respirator, pra trakenë dhe bronket, pa arritur në mushkëri, duke shmangur kështu pneumoninë, e cila përkundrazi ishte shkaku kryesor i pranimeve në terapi intensive të valës së parë.

Simptomat e Omicron 5 janë disi më të dukshme se ato të nënvarianteve të mëparshme të Omicron, por megjithatë, siç theksojnë ekspertët, të menaxhueshme në shumicën e rasteve.

Ata janë:

 • Temperature (duke përfshirë të lartë, që zgjat deri në 3 ditë)
 • Dhimbje të forta të fytit dhe djegie
 • Ftohtë dhe/ose kollë
 • Ndjenja e dobësisë
 • Dhimbje të përhapura trupi

Simptoma më pak të pranishme (por më karakteristike për variantet e mëparshme):

 •  Humbja e shijes
 •  Humbja e nuhatjes
 •  Dhimbje koke
 •  Vështirësi në frymëmarrje

Omicron 5: Periudha e inkubacionit

 1. Inkubacioni Omicron 5 ka një periudhë rreth 2-3 ditë nga momenti i kontaktit me një subjekt pozitiv. Në disa raste, mund të jetë deri në 14 ditë. Nën-varianti i Omicron, është më ngjitës se variantet e mëparshme.
 2. Një aspekt tjetër që e dallon nënvariantin Omicron 5 nga ato të tjerat e mëparshme është kohëzgjatja. Pozitive. Në këtë rast është më e shkurtër, tashmë pas 5-7 ditësh bëhet negativ. Me të mëparshmet mesatarja ishte 10 ditë, por arriti edhe në 20.

Omicron 5: Si të kujdeseni në shtëpi?

Përveç rasteve të rënda dhe personave të dobët, të moshuar, diabetikë dhe kardiopatikë, të cilët kanë nevojë për monitorim klinik dhe trajtime të synuara që do të përcaktohen nga mjeku rast pas rasti, shumica e pacientëve kanë simptoma të menaxhueshme në shtëpi.

Për të kontrolluar simptoma të tilla si temperature, dhimbje koke dhe dhimbje muskujsh ose kyçesh, mund te përdorni paracetamolin ose medikamentet anti-inflamatore josteroidale (NSAID), por vetëm pasi të keni kërkuar këshillën e mjekut dhe vetëm në mungesë të Kundërindikimeve për përdorimin e tyre.. Nëse e gjykon të nevojshme, mjeku mund të përshkruajë edhe medikamente të tjera simptomatike. Në çdo rast, është e rëndësishme të ndiqni gjithmonë udhëzimet që ai jep.

A mbrojnë vaksinat kundër Omicron 5?

Edhe ata që i janë nënshtruar vaksinimit të dozës përforcuese kanë mundësi të infektohen sërish. Megjithatë, vaksinat janë ende sot një mjet efektiv në parandalimin e formave të rënda të Covid-19, edhe nëse mbrojtja duket të jetë më e ulët ndaj varianteve të reja.

Kompania farmaceutike Moderna ka njoftuar se është duke zhvilluar një vaksinë të re, e cila duhet të jetë gati deri në muajin gusht, efektive si kundër llojit origjinal të koronavirusit, ashtu edhe kundër varianteve të tilla si BA.4 dhe BA.5.

Doza e katërt dhe maskat: Si të sillemi?

Prej muajsh flitet për një dozë të katërt që do të behet për të gjithë, dhe jo vetëm për të moshuarit dhe ata me sëmundje të veçanta kronike. Ekspertët rekomandojnë dozën e katërt veçanërisht për subjektet e brishta dhe përdorimin e maskave në vende të mbyllura dhe të mbushura me njerëz edhe nëse, siç u shpjegua tashmë, pajisja mbrojtëse nuk është më e detyrueshme.

A është e mundur të infektoheni edhe nëse jeni shëruar tashmë nga Covid-19?

Variantet e reja të SARS-CoV-2, duke përfshirë Omicron 5, karakterizohen nga një kapacitet më i madh për t’i shpëtuar imunitetit. Kjo do të thotë se ata janë në gjendje të shmangin më lehtë mbrojtjen imune të fituar kundër virusit.

Prandaj, edhe për ata që tashmë janë shëruar nga Covid-19, ekziston rreziku i riinfektimit.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.