Home » Muaji i trete i shtatezanise:

Muaji i trete i shtatezanise:

Fillon nga 8 javë + 6 ditë deri në 13 javë + 1 ditë (8j + 6d – 13j + 1d) .  

Java e nëntë e shtatzënisë:

 Edhe nëse nuk e ndjeni akoma, qafa e fetusit fillon të marrë formë shumë mirë, ndërsa organet gjenitale nuk janë ende të dukshme. Truri i tij rritet shpejt dhe ai fillon të lëvizë.

 Nëse nga ekografia rezulton të jenë binjakë?

Fetusi   Seksi është vërtetuar: Gonadet janë bërë testikuj nëse është mashkull dhe vezoret nëse është femër. Bërrylat janë formuar dhe gishtat gjithashtu janë duke u përcaktuar. Fetusi mund të lëvizë përmes murit të mitrës. Eshtë e gjatë rreth 25 milimetra dhe peshon pak më shumë se 1 gram. Zhvillimi i syve është i plotë.

Java e 10-të e shtatzënisë:

Në vizitën e parë të kontrollit, të cilën unë ndoshta do ta bëja së shpejti, mjeku do të masë peshën dhe gjatësinë tuaj dhe do të llogarisë BMI (indeksi i masës trupore). Sipas studimeve të epigenetikes, një mënyrë jetese e shëndetshme mund të jetë e rëndësishme për fëmijën tuaj edhe në moshën e rritur. Gjithashtu kujdes për infeksionet vagjinale.

Foto e fetusit në 10 javë

Fetusi   Gjatë kësaj jave, fetusi është duke lëvizur, por është ende herët që lëvizjet të perceptohen nga nëna. Trupi i tij është pothuajse tërësisht i zhvilluar: sytë lëvizin drejt pjesës së brendshme të fytyrës, organet e brendshme janë formuar, “bishti” është mbyllur dhe gishtat e duarve dhe këmbëve tani janë të ndarë.

Java e njëmbëdhjetë e shtatzënisë:  

Tashme do të vëreni se nuhatja juaj është bërë shumë më e hollë dhe më e ndjeshme se më parë. Fenomeni quhet “hiperosmi i shtatzënisë”. Erërat perceptohen më qartë, edhe kur janë të lehta ose të largëta dhe është e mundur që ndonjë aromë, më parë shumë e mirëpritur, siç është ajo e kafesë, të bëhet papritur e padurueshme. Ndonjëherë ndodh e kundërta.  

Ndër erërat që janë më të bezdisura për nënat e ardhshme janë:  

–         Peshku i gatuar ose i gjallë

–         Mish i gjallë

–         Vezët

–         Kafeja

–         Aromat intense

–         Djersa

–         Ushqim për kafshët ose edhe vetë kafshët

–         Tymerat

–         Kimikatet

–         Ambjentet e brendeshme te makinave

–         Benzina –         Etj  

Fetusi  

Fetusi është i gjatë rreth 3 centimetra dhe nga ky moment do të fillojë të dyfishojë gjatësinë e tij. Thonjtë po formohen, irisi po zhvillohet dhe formimi i të gjitha organeve të brendshme është pothuajse i plotë. Qepallat janë formuar pothuajse plotësisht dhe mbrojnë sytë e foshnjës.

Java e dymbëdhjetë e shtatzënisë:  

Në 12 javët e para të shtatzënisë, shtimi i peshës duhet të jetë midis 500 gramë dhe dy kilogramë. Nëse keni vuajtur nga të përzierat dhe të vjellat, megjithatë, mund të mos keni shtuar as edhe një gram. Nëse keni shtuar më shumë se dy kilograme, duhet të rishikoni dietën tuaj, duke u përpjekur të kontrolloni kaloritë tuaja ditore (reduktoni ëmbëlsirat dhe bukën!) Dhe ecni më shumë, gjithmonë te preferohen aktivitete të lehta fizike.

Fetusi   Në këtë periudhë fetusi matet rreth 5 centimetra dhe peshon rreth 14 gram. Truri në zhvillim i fetusit po ndodh, qelizat e të cilave shumohen shpejt. Organet e tij të brendshme janë pothuajse plotësisht të formuara dhe fillojnë të funksionojnë, ndërsa zemra e tij gjithmonë rreh shumë shpejt.