Skip to content
Home » Muaji i katert i shtatezanise:

Muaji i katert i shtatezanise:

Muaji i katërt: Fillon nga 13 javë + 2 ditë deri në 17 javë + 4 ditë (13j + 2d – 17j + 4d).  

Java e trembëdhjetë e shtatzënisë:

Ekografia e parë rekomandohet nga java e 13-të e shtatzënisë. Qëllimi i saj është te:

–         Konstatoni numrin e embrioneve

–         Identifikoni kohën e saktë të shtatzënisë

–         Kontrolloni formimin e mitrës dhe vezoreve

–         Kontrolloni madhësinë e embrionit dhe rregullsinë e rrahjeve të tij të zemrës.

Fetusi po pëson transformime të mëdha: sistemi i tij i zorrëve është formuar plotësisht dhe pankreasi i tij tashmë po prodhon insulinë. Kordat vokale po formohen gjithashtu, ashtu si sythat e dhëmbëve.

Nga java tjetër, do të hyni në tremujorin e dytë te shtatezanise.

Tremujori i dytë është një periudhë e artë: Shtatzënia tani ka filluar, barku nuk peshon shume dhe simptomat më të bezdisshme, të tilla si tëpërzierat dhe të vjellat, zhduken.

Organet në tremujorin e parë zhvillohen së bashku me shqisat e dëgjimit, prekjes dhe shijes. Nga ky moment, nëna fillon të ndiejë lëvizjet e foshnjës, lëvizje që mund të jenë si “krahët e fluturave që përplasen” ose si flluska ajri në bark.

 Java e katërmbëdhjetë e shtatzënisë:

 Udhëzimet për ushqimin e duhur në shtatzëni theksojnë se ka ushqime që janë një masë e mirë paraprake për të shmangur për të shmangur rrezikun e kontaktimit të toksoplazmozës ose infeksioneve serioze të zorrëve siç është salmonella.

Foto e fetusit në 14 javë

Fetusi prodhon urinë të cilën e lëshon në lëngun amniotik. Ai gjithashtu mund të praktikojë frymëmarrjen duke thithur lëng amniotik brenda dhe jashtë rrugëve të frymëmarrjes. Eshtë mirë që nëna të shmangë marrjen e ushqimeve dhe pijeve që janë potencialisht të dëmshme për zhvillimin e fetusit dhe rekomandohet të ndiqni udhëzimet për ushqimin e duhur gjatë shtatëzënësisë.

Amniocenteza apo villocenteza? Apo testi i ADN-së fetale? Amniocenteza konsiston në marrjen e një sasie shumë të vogël të lëngut amniotik. Kryhet me një gjilpërë që futet në bark.   Në përgjithësi zhvillohet rreth javës së 15-të dhe ky është kufiri i tij krahasuar me CVS që mund të bëhet më herët.  

Fetusi mund të ketë krijuar një zakon të thithë gishtin e madh të tij ose të ngrihet. Lëkura e tij është shumë e hollë, disa flokë po rriten dhe gjithashtu qerpikët dhe vetullat. Zemra pompon fuqishëm gjakun e saj dhe veshët punojnë: mund të fillojë të dëgjojë tinguj dhe zhurma që vijnë nga jashtë.

Java e gjashtëmbëdhjetë e shtatzënisë:  

Ju lutemi vini re: Gjatë shtatëzanisë çdo medikament, përfshirë ato që shiten pa recetë (barna OTC) dhe medikamente fititerapeutike si (çajra bimorë, zierje, ekstrakte etj.), Nuk duhet të merren vetë, por vetëm pasi të konsultoheni me mjekun tuaj.

Foto e fetusit në 16 javë

Fetusi peshon rreth 100 gram dhe lëvizjet e tij bëhen më intensive: në këtë fazë ato gjithashtu mund të fillojnë të ndjehen nga nëna. Krahët dhe këmbët janë formuar, kockat bëhen më të vështira dhe buzët po zhvillohen. Qepallat janë formuar por sytë nuk janë ende të hapur. Ka filluar të hape dhe te mbylle duart e tij të vogla.  

Java e shtatëmbëdhjetë e shtatzënisë:

Gjithashtu në tremujorin e dytë duhet të kryhen disa kontrolle, të cilat sigurohen saktësisht nga Shërbimi Shëndetësor Kombëtar. Nëse është e nevojshme, (TORCH)tokso-testi duhet të përsëritet, i cili nuk duhet të kryhet më nëse rezultati i parë i marrë nga ekzaminimi tregoi se nëna e ardhshme tashmë ka pasur infeksionin.

Fetusi vazhdon të rritet dhe peshon rreth 140 gram, më shumë se placenta që e rrethon atë. Po ashtu ka filluar të prodhojë mekonium, jashtëqitje që do të nxjerrë pasi të lindë. Dëgjimi i tij është në gjendje të marrë tinguj nga jashtë: mund të përpiqeni ta bëni atë të dëgjojë muzikën e zgjedhur nga nëna e tij dhe zërin e babait të tij.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.