Skip to content
Home » Muaji i shtate i shtatezanise:

Muaji i shtate i shtatezanise:

shtatezania muaji shtate bebi nena

Muaji i shtatë: 

Fillon nga 26 javë + 3 ditë deri në 30 javë + 4 ditë (26j + 3d – 30j + 4d).

Java e njëzet e gjashtë të shtatzënisë:

Gjatë shtatzënisë, përshkruhet një test i proteinave të urinës. Në veçanti, kërkohet albumina. Eshtë një proteinë e prodhuar nga mëlçia dhe që normalisht gjendet në gjak. Ajo ka për detyrë të rregullojë “presionin onkotik” i cili shërben për të siguruar një shpërndarje korrekte të lëngjeve në indet dhe midis enëve të gjakut. Shpresojmë se nuk është i pranishëm në urinë, ose në çdo rast është në sasi të vogla.

Fetusi peshon rreth 700 gram dhe mat pak më shumë se 30 centimetra. Ai ende fle për një kohë të gjatë por kur është zgjuar dëgjon zhurmat brenda trupit të nënës së tij si dhe ato jashtë. Zhurmat veçanërisht të larta mund ta bëjnë atë të dridhet. Drita mund të kalojë nga mitra, të cilën fetusi është në gjendje ta perceptojë dhe kështu dallon dritën dhe errësirën.

Java e njëzet e gjashtë të shtatzënisë:

Jeni shumë afër tremujorit të fundit dhe foshnja juaj është pothuajse e gatshme të mësojë për jetën jashtë . Tani ai mund të fillojë të tërheqë vëmendjen tuaj me një gjuajtje futbolli natën! Në këtë javë të njëzet e shtatë të shtatzënisë mund të ndjeni pak ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje në tre gishtat e parë të dorës tuaj ose pak humbje të forcës. Në fakt, ne shtatzëni, është e mundur të hasni në sindromën e tunelit kyçit të dorës për shkak të mbajtjes së ujit dhe akumulimit të lëngjeve në gjymtyrët e sipërme.

Mundohuni të lehtësoni shqetësimin me disa masazhe dore dhe kur flini vish një mbajtëse dore. Kjo lëvizje, në fakt, kufizon rrjedhën e gjakut duke shkaktuar presion në nervin mesatar që tashmë vuani. Foto e fetusit në 27 javë   Lëkura e foshnjës fillon të vishet gjithnjë e më shumë me vernix, një substancë yndyrore e aftë për ta mbrojtur atë.

Fetusi gjithnjë e më shumë po merr tiparet që do të paraqesë në lindje, peshon rreth një kilogram dhe mat pak nën 35 centimetra.

Java e njëzet e shtatë të shtatzënisë

Në këtë javë të njëzet e shtatë të shtatzënisë mund të ndjeni pak ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje në tre gishtat e e pare të dorës tuaj ose pak te lodhura. Në fakt, ndërsa jeni shtatzënë, është e mundur të hasni në sindromën e tunelit kyçit të dorës për shkak të mbajtjes së ujit dhe akumulimit të lëngjeve në gjymtyrët e sipërme. Mundohuni të lehtësoni shqetësimin me disa masazhe dore dhe kur flini te mbani një mbajtëse dore: kjo menyre do të shmangë enjtjen e gjymtyreve.

FETUSI 27 JAVE

 Lëkura e foshnjës fillon të vishet gjithnjë e më shumë me vernix, një substancë yndyrore e aftë për ta mbrojtur atë. Fetusi gjithnjë e më shumë po merr tiparet që do të paraqesë në lindje, peshon rreth një kilogram dhe mat pak nën 35 centimetra.

Java e njëzet e tetë të shtatzënisë:  

Stomaku dhemb ose. Emertimi për këtë çrregullim është “urth”. Manifestohet si një ndjenjë e shqetësimit dhe djegies në pjesën e sipërme të stomakut, ndonjëherë e shoqëruar me refluks. Në shtatzëni është shumë e zakonshme.   Eshtë e vërtetë që nganjëherë trupi është aq i predispozuar për t’i shfaqur ato, saqë asgjë nuk mund të bëhet për t’i parandaluar ato, është po aq e vërtetë që në shumë raste një mënyrë jetese e saktë, dhe veçanërisht ushqimi adekuat dhe aktiviteti i duhur fizik, mund të bëjnë shumë për të zvogëluar rrezikun e vuajtjes nga ajo.

Qerpikët dhe vetullat e fetusit janë formuar dhe ai ka filluar të hapë e mbyllë sytë. Në këtë fazë, mushkëritë janë duke përfunduar formimin e tyre. Në rastin e një mashkulli, testikujt tashmë mund të fillojnë të zbresin, ndërsa nëse është një femër, organet gjenitale do të jenë të dukshme me ultratinguj

Tremujori i tretë i shtatzënisë – Javët 29-40

Ju jeni gati për të hyrë në tremujorin e tretë të shtatzënisë.  

Në këtë tremujor të fundit, zmadhimi i barkut është për shkak të rritjes së vëllimit të mitrës, placentës, lëngut amniotik dhe forcimit të fetusit i cili, në shumicën e rasteve, pozicionohet me kokë poshtë, pozicioni ideal per lindje.

Nëna e ardhshme jeton në një grumbull emocionesh: koha e lindjes po afron dhe ajo duhet të përballet me frikën dhe pasiguritë e saj.

Lodhja e bën të ndjeshme dhe ka shumë shqetësime që duhet të durojë: urthin, ndjesine e vazhdueshme për të urinuar dhe ënjtjen në këmbë dhe kyçet e këmbëve.

Java e njëzet e nëntë e shtatzënisë:  

Ekografia e rradhes zakonisht bëhet ndërmjet javës së 29-të dhe 31-të të shtatzënisë. Ai shërben për të konstatuar se zhvillimi i fëmijës është i rregullt dhe për të vlerësuar sasinë e lëngut amniotik.   Mund të përkufizohet si ekografia e rritjes ose mirëqenies fetale, sepse ka qëllimin kryesor të vlerësojë se si po rritet fetusi. Për këtë arsye, ashtu si në tremujorin e dytë, maten ende diametri biparietal (BPD), perimetri i kokës (CC), perimetri i barkut (CA) dhe gjatësia e një femuri.

FETUSI 29 JAVE

Në këtë fazë, fetusi peshon pak më shumë se 1 kg dhe mat pak më shumë se 40 centimetra. Hapësira në dispozicion të tij brenda barkut të nënës është e vogel dhe lëvizjet prekin kryesisht bërrylat dhe gjunjët. Temperatura e trupit të tij fillon të vetë-rregullohet dhe palca e kockave prodhon qelizat e kuqe të gjakut në vetvete. Ai mund të fillojë të futet në një pozicion cefalik (d.m.th. kokëposhtë).

Java e tridhjetë e shtatzënisë:

Epidural (Anestezia Epidurale) është një lloj anestezie që përdoret për të lindur pa dhimbje, pavarësisht nga fakti se që nga viti 2009 është përfshirë në Nivelet Thelbësore të Ndihmës të cilat tregojnë se cilat janë përfitimet minimale. Sistemi Kombëtar i Shëndetit duhet t’u a ofrojë qytetarëve. Në realitet, në shumë struktura kryhet por jo në të gjitha. Një nga pengesat kryesore është organizative ne nivel Ministror.

Fetusi ka mësuar të njohë mjedisin që e rrethon dhe është në gjendje të dallojë dritën dhe errësirën. Prekja është gjithashtu në zhvillim dhe ajo përdor duart e saj për të eksploruar mjedisin dhe është në gjendje të prekë fytyrën dhe trupin e saj ose të thith gishtin e madh.

Anestezia Epidurale,  si funksionon?

Procedura para së gjithash përfshin anestezi lokale për futjen e një gjilpëre në hapësirën epidurale ne shtyllen kurrizore. Një kateter i hollë futet përmes kësaj gjilpëre në të cilën administrohen barnat, të cilat mund të futen disa herë në varësi të kohëzgjatjes së procesit te lindjes. Vendosja e kateterit zgjat disa minuta dhe nuk ka dhimbje. Në mënyrë tipike, kateteri hiqet sapo nëna largohet nga dhoma e lindjes, por ndonjëherë mund të lihet në vend edhe më shumë.

Lexo edhe:

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.