Skip to content
Home » Lindja natyrale pas lindjes cezariane: A këshillohet?

Lindja natyrale pas lindjes cezariane: A këshillohet?

Të kesh një lindje natyrale pas cezarianite (me operacion) është e mundur, por në disa raste nuk rekomandohet. Përfitimet që ofron janë të shumta, por rreziqet duhet të merren parasysh.

Në fakt, shumica e grave e bëjnë atë, jo vetëm sepse është e mundur, por në disa raste rekomandohet.

Eshtë vlerësuar se deri në 75% të grave që kanë pësuar një lindje cezariane më vonë mund të zgjedhin një lindje natyrale ose VBAC (lindje vaginale pas cezarianit). Sigurisht, secili rast është unik dhe vendimi behet së bashku me gjinekologun.

Lindja vaginale ofron përfitime të rëndësishme pasi përfshin më pak rreziqe shëndetësore për nënën dhe foshnjën. Në raste të tjera, nuk rekomandohet për arsye të ndryshme.

Për cilat arsye behet zgjedhja e një lindjeje natyrale pas cezarianit:?

Eshtë e mundur të keni një lindje vaginale pas cezarianit. Flisni me mjekun tuaj. Ka disa arsye që justifikojnë një lindje natyrale pas një operacioni cezarian. Ndër ato kryesore:

 • Komplikimet kirurgjikale. Një prerje cezariane mbart një rrezik në rritje për gjakderdhjen dhe trombozës së venave të thella, që është formimi i mpiksjes së gjakut në venat e thella.
 • Rrezik më i ulët per infeksionet.
 • Më pak rrezik nga lëndimet. Në disa raste, një prerje cezariane mund të shkaktojë lezione në organet e barkut, të tilla si fshikëza e urinës ose zorrët.
 • Ul rrezikun e histerektomisë. Lindja natyrale zvogëlon rrezikun e komplikimeve që çojnë në nevojën e heqjes së mitrës ose të histerektomisë se mevonshme.
 • Mbrojtja për shtatzënitë pasuese. Lindje te shumëfishta cezariana mund të çojnë në probleme të tilla si placenta previa ose placenta accreta (ngjitje në murin e mitrës) të cilat, nga ana tjetër, komplikojnë lindjet pasuese.
 • Shërimi më i shpejtë. Lindja cezariane kërkon një kohë më të gjatë shtrimi në spital, më shumë trajtime mjekesore dhe kohe me e gjate rekuperimi.
 • Preferenca personale. Disa gra dëshirojnë të përjetojnë lindje vaginale mund ta bëjnë këtë, edhe nëse kanë pasur një lindje cezariane të mëparshme.
 • Lindja cezariane shoqërohet me vdekshmëri më të lartë te nenes dhe neonatale, sipas një studimi të madh nga Spitalet e Universitetit të Leeds. Dhe për komplikime të mëtejshme në shëndetin riprodhues të nënës.
Lindja cezariane

 Lindja natyrale pas cezarianit: nuk rekomandohet gjithmonë:

Jo të gjitha gratë mund të kenë një lindje natyrale pas një operacioni cezarian. Ekzistojnë disa kritere që duhen marrë parasysh për të shmangur rreziqet; një nga faktorët kryesorë është gjendja e mitrës.

Për shembull, ndikon lloji i prerjes së kryer në cezarianin e mëparshëm. Kushdo që i është nënshtruar një prerje vertikale në pjesën e sipërme të mitrës nuk është një kandidat ideal për lindjen vaginale. Madje as ata që i janë nënshtruar një ndërhyrje kirurgjikale në mitër ose kanë pësuar komplikacione pas lindjes se meparshme.

Kritere të tjera të përjashtimit janë:

 • Ata gra qe i jane nënshtruar një operacioni cezarian brenda 18 muajve.
 • Anomalitë e placentës.
 • Pozicioni anormal i fëmijës.
 • Shtatzënia e shumëfishtë.
 • Joproporcioni midis madhësisë së foshnjës dhe legenit të nënës
 • Planifikimi i lindjes në një vend tjetër përveç spitalit.
 • Kur lindja duhet të nxitet.
 • Mosha e madhe e nenes
 • Mbipesha dhe obeziteti.
 • Preeklampsia.

Disa specialistë rendisin kryerjen e dy ose më shumë prerjeve cezariane midis arsyeve të përjashtimit nga ky grup. Megjithatë, një studim nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Uashingtonit thotë se kjo nuk mbart rreziqe serioze. Prandaj çështja është e diskutueshme.

Rreziqet e një lindje natyrale pas prerjes cezariane

Lindja natyrale pas një operacioni cezarian nuk është pa rreziqe. Më serioze është copëzimi i mitrës. Kjo ndodh vetëm në 1% të rasteve, por është shumë e rrezikshme sepse rrezikon jetën e nënës dhe fëmijës.

Ndodh kur, gjatë lindjes natyrale, copezohet dhe mitra hapet. Në këtë rast do të jetë e nevojshme të vazhdohet me një prerje cezariane emergjente. Ndonjëherë përfshin heqjen e mitrës, gjë që e bën të pamundur të kesh fëmijë te tjere.

Rreziku i copëzimit të mitrës është shumë më i ulët tek gratë që kanë pësuar një prerje tërthore në cezarianin e mëparshëm. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të përjashtoni grupin e grave që kanë berë një prerje vertikale të mitrës.

Kushdo që dëshiron të ketë një lindje natyrale pasi ka bërë një operacion cezarian duhet të informojë gjinekologun paraprakisht. Në fakt, është e rëndësishme të merret parasysh e gjithë historia mjekësore e nenes.

Me të dhëna të sakta, mjeku mund të bëjë një vlerësim real të probabilitetit të suksesit dhe rreziqeve të mundshme. Nëna, para se të zgjedhë, duhet të jetë e informuar mirë, si për avantazhet, ashtu edhe për rreziqet e kesaj procedure.

Përfitimet e lindjes natyrale janë të shumta. Ajo që është e rëndësishme është që nëna e ardhshme të ketë një mendje të hapur për mundësitë e ndryshme. Nëse në rastin tuaj ju këshillojnë kundër lindjes natyrale, mos ngulni këmbë. Gjëja më e rëndësishme është të mbroni shëndetin tuaj dhe të foshnjës gjatë rrugës qe do vije.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.