Skip to content
Home » Mononukleoza tek fëmijët, Cfarë është?

Mononukleoza tek fëmijët, Cfarë është?

E njohur gjithashtu si sëmundja e puthjes, transmetohet përmes shkëmbimit të pështymës. Simptoma të tilla si temperature, dhimbje fyti dhe nyje limfatike të zmadhuara mund të zgjasin me javë.

Mononukleoza është një sëmundje infektive shumë ngjitëse me origjinë virale. Mund të prekë çdo moshë, por është më e zakonshme gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës.

Njihet si “sëmundja e puthjes” ose “sëmundja e kontaktit” sepse transmetohet përmes shkëmbimit të pështymës ose përmes pikave që shpërndahen pas kollitjes ose teshtitjes, ose duke përdorur objekte të ndotura si lodra , gota dhe pjata.

Cili është shkaku?

Manifestohet si një sëmundje e përgjithshme e ngjashme me gripin, siç është ndjenja e lodhjes dhe gjëndrave limfatike të fryra.

Mononukleoza zakonisht shkaktohet nga virusi Epstein-Barr (EBV) që i përket familjes së virusit herpes, të njëjtat viruse që shkaktojnë linë e dhenve, ftohjen ose herpes gjenital. Në disa raste shkaktohet nga viruse të tjerë si citomegalovirusi.

Infeksioni mund të jetë i drejtpërdrejtë dhe të ndodhë përmes pështymës (përmes oro-faringut), ose indirekt përmes ndarjes së objekteve të kontaminuara; Fëmijët më të vegjël mund të infektohen duke futur lodrat e ndotura në gojë. Nëse sistemi imunitar dobësohet, për shembull në kohë stresi të lartë ose pas një sëmundjeje, mononukleoza kontraktohet më lehtë.

Si manifestohet?

Mononukleoza Infektive

Mononukleoza është një infeksion shumë i zakonshëm, në fakt pothuajse 90% e popullsisë ka rënë në kontakt me virusin Epstein-Barr (EBV) të paktën një herë në jetën e tyre. Periudha e inkubacionit është nga 30 deri në 50 ditë në të rriturit dhe adoleshentët, ndërsa tek fëmijët është rreth 10-15 ditë.

Mononukleoza mund të paraqitet me simptoma të lehta dhe kalimtare që ndryshojnë nga pacienti në pacient, dhe te fëmijët shpesh tejkalohet me pak ose aspak simptoma. Kur manifestohet në formë të dukshme, simptomat kryesore janë:

  • Temperaturë e lartë e vazhdueshme;
  • Limfadenomegalia (nyjet limfatike të fryra, të dhimbshme në qafë, sqetulla dhe fund të barkut)
  • Dhimbje fyti për shkak të inflamacionit dhe zgjerimit të bajameve të cilat gjithashtu kanë pllaka të bardha në të verdhë. Dhimbja e fytit mund ta bëjë të vështirë gëlltitjen normale;
  • Splenomegalia (rritje në madhësinë e shpretkës);
  • Një skuqje e lëkurës (skuqje e përhapur) e ngjashme me atë të fruthit
  • Dhimbje koke ose dhimbje kyçesh
  • Humbja e oreksit.

Simptomat zakonisht zgjasin për dy deri në katër javë, pas së cilës shumica e pacientëve janë në gjendje të rifillojnë aktivitetet e përditshme normale. Sidoqoftë, lodhja mund të vazhdojë me javë dhe nganjëherë me muaj.

 Diagnoza:

Diagnostikimi i mononukleozës bëhet nga mjeku duke vëzhguar shenjat dhe simptomat karakteristike. Mononukleoza nuk duhet të ngatërrohet me sëmundje të tjera infektive me simptoma të ngjashme si rubeola dhe hepatiti viral.

Për të konfirmuar diagnozën klinike, mjeku mund të përshkruajë teste specifike hematologjike dhe imunologjike që lejojnë të identifikojnë praninë e antitrupave anti-EBV:

Numërimi i gjakut: Eshtë i dobishëm për të monitoruar rritjen e qelizave të bardha të gjakut dhe, në veçanti, limfocitet;

Analiza e njollave të gjakut: Eshtë e dobishme për demonstrimin e pranisë së qelizave karakteristike mononukleare tipike të infeksionit;

Kërkoni për antitrupa të drejtuar kundër EBV (anti-EBV EA, anti-EBV VCA, EBNA).

Trajtimi:

Mononukleoza në përgjithësi zgjidhet spontanisht brenda dy deri në tetë javë dhe pa ndërlikime. Nuk ka terapi specifike dhe trajtimi është simptomatik pasi synon uljen e ashpërsisë së simptomave. Gjithmonë dërgojeni fëmijën tuaj te mjeku gjatë sëmundjes. Rekomandohet pushimi, pirja e shumë lëngjeve dhe marrja e ilaçeve antipiretike dhe anti-inflamatore sipas nevojës për të trajtuar temperaturën ose dhimbjen e kokës. Ndonjëherë, kortikosteroidet mund të jenë të nevojshme.

 Si te kujdesemi?

Mononukleoza

Aktualisht nuk ka vaksinë për mononukleozën. Kontakti me sekrecionet (pështymën) e subjekteve të infektuar duhet të shmanget si gjatë periudhës së sëmundjes së hapur, ashtu edhe në ditët pas manifestimeve klinike dhe simptomatike.

Pacienti nuk duhet të izolohet pasi shumica e të rriturve janë imun ndaj tij dhe mund të rifillojnë aktivitetet e tyre të përditshme sapo të ndihen të gatshëm për ta bërë këtë duke miratuar rregulla themelore të higjienës (shmangni ndarjen e ushqimit, lëngjeve dhe peshqirëve) për të zvogëluar rrezikun e ndotjes.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.