Skip to content
Home » Monocitoza tek femijet, lidhja me Covid19:

Monocitoza tek femijet, lidhja me Covid19:

keshilla shendeti farmaceutika.org

Studimi lidh sindromën e lidhur me COVID-19 te fëmijët me sistemin imunitar të dëmtuar

Shumica e fëmijëve të infektuar me SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, zhvillojnë vetëm sëmundje të lehtë. Por, ditë ose javë më vonë, një përqindje e vogël e fëmijëve zhvillojnë një sindromë enigmatike të njohur si Sindroma Inflamatore Multisystem tek Fëmijët (MIS-C). Ky inflamacion i rëndë i organeve dhe indeve mund të prekë zemrën, mushkëritë, veshkat, trurin, lëkurën dhe sytë.

Fatmirësisht, shumica e fëmijëve me MIS-C i përgjigjen trajtimit dhe shërohen shpejt. Por, tragjikisht, MIS-C ndonjëherë mund të jetë fatale.

Me rastet e COVID-19 tek fëmijët në Shtetet e Bashkuara që nga fillimi i gushtit  NIH dhe të tjerët vazhdojnë të punojnë shumë për të menaxhuar këtë ndërlikim pak të njohur. Shumë mendojnë se MIS-C nuk është rezultat i drejtpërdrejtë i virusit, por duket se ka më shumë të ngjarë të jetë për shkak të një reagimi intensiv autoimun. Në fakt, një studim i fundit në Medicine Medicine ofron disa nga provat e para që MIS-C është e lidhur me ndryshime specifike në sistemin imunitar që, për arsye që mbeten misterioze, ndonjëherë ndjekin COVID-19.

Këto zbulime vijnë nga Shane Tibby, një studiues në Spitalin e Fëmijëve Evelina London në Londë.  Manu Shankar-Hari, shkencëtar në Guy dhe St Thomas ‘NHS Foundation Trust, Londër dhe kolegët. Studiuesit regjistruan 25 fëmijë, të moshës 7 deri 14 vjeç, të cilët zhvilluan MIS-C në lidhje me COVID-19. Duke kërkuar për të dhëna, ata ekzaminuan mostrat e gjakut të mbledhura nga fëmijët gjatë fazave të ndryshme të kujdesit të tyre, duke filluar nga kur ishin më të sëmurë përmes shërimit dhe ndjekjes. Ata më pas krahasuan mostrat me ato të fëmijëve të shëndetshëm të së njëjtës moshë.

Ajo që ata zbuluan ishte një seri komplekse e çrregullimeve imune. Fëmijët kishin nivele të rritura të molekulave të ndryshme inflamatore të njohura si citokina, së bashku me nivele të rritura të shënuesve të tjerë që sugjeronin dëmtimin e indeve, të tilla si troponin, e cila tregon dëmtimin e muskujve të zemrës.

Neutrofilet, monocitet dhe qelizat e tjera të bardha të gjakut që reagojnë shpejt ndaj infeksioneve u aktivizuan siç pritej. Por nivelet e disa qelizave të bardha të gjakut të quajtura limfocite T u zvogëluan në mënyrë paradoksale. Interesante, pavarësisht numrit të ulët të përgjithshëm të limfociteve T, disa nëngrupe prej tyre duket se janë aktivizuar sikur luftonin me një infeksion. Ndërsa fëmijët u shëruan, ato ndryshime u zhdukën gradualisht ndërsa sistemi imunitar u kthye në normalitet.

MIS-C është vërejtur se ka disa ngjashmëri me një gjendje inflamatore të njohur si sëmundja Kawasaki, e cila prek kryesisht fëmijët. Edhe pse ka ngjashmëri, kjo punë e re tregon se MIS-C është një sëmundje e veçantë e lidhur me COVID-19. Në fakt, vetëm dy fëmijë në studim plotësuan kriteret e plota për sëmundjen Kawasaki bazuar në tiparet klinike dhe simptomat e sëmundjes së tyre.

Një studim tjetër i kohëve të fundit nga Mbretëria e Bashkuar raportoi disa simptoma të reja MIS-C . Ato përfshijnë dhimbje koke, lodhje, dhimbje trupi dhe dhimbje të fytit. Studiuesit gjithashtu përcaktuan që numri i trombociteve ishte shumë më i ulët në gjakun e fëmijëve me MIS-C sesa ata pa këtë gjendje. Ata propozuan që vlerësimi i simptomave të fëmijës së bashku me nivelin e tij të trombociteve mund të ndihmojë në diagnostikimin e MIS-C.

Tani do të jetë e rëndësishme të mësoni shumë më tepër rreth mekanizmave të saktë që qëndrojnë pas këtyre ndryshimeve të vëzhguara në sistemin imunitar dhe mënyrës më të mirë për t’i trajtuar ose parandaluar ato. Në mbështetje të kësaj përpjekjeje, NIH kohët e fundit njoftoi 20 milion dollarë në fonde kërkimore kushtuar zhvillimit të qasjeve që identifikojnë fëmijët me rrezik të lartë të zhvillimit të MIS-C .

Shpresa është që kjo përpjekje e re e NIH, së bashku me përpjekjet e tjera të vazhdueshme në të gjithë botën, do të sqarojë faktorët që ndikojnë në gjasat e një fëmije me COVID-19 të zhvillojë MIS-C. Vështrime të tilla janë thelbësore për të mundësuar mjekët të ndërhyjnë sa më shpejt të jetë e mundur dhe për të përmirësuar rezultatet për këtë gjendje potencialisht serioze.

Referencat:

Imunofenotipet periferikë tek fëmijët me sindromë inflamatore multisistemike të shoqëruar me infeksion SARS-CoV-2. Carter MJ, Fish M, Jennings A, Doores KJ, Wellman P, Seow J, Acors S, Graham C, Timms E, Kenny J, Neil S, Malim MH, Tibby SM, Shankar-Hari M. Nat Med. 18 Gusht 2020

Fëmijët dhe COVID-19: Raporti i të dhënave në nivel shtetëror. Akademia Amerikane e Pediatrisë. 24 gusht 2020

Karakteristikat klinike të fëmijëve dhe të rinjve të pranuar në spital me covid-19 në Mbretërinë e Bashkuar: studimi i grupit vëzhgues multicenter të mundshëm. Swann OV, Holden KA, Turtle L, Harrison EW, Docherty AB, Semple MG, et al. Br Med J. 2020 17 gusht.

Projekti i financuar nga NIH kërkon të identifikojë fëmijët në rrezik për MIS-C. NIH. 7 gusht 2020

Lexo edhe:

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.