Skip to content
Home » Mënyra natyrale per mbrojtjen e mëlçisë me hepatoprotektorë:

Mënyra natyrale per mbrojtjen e mëlçisë me hepatoprotektorë:

Gjithnjë e më shpesh dëgjojmë për nevojën e detoksifikimit të mëlçisë, një organ themelor për mirëqenien e trupit tonë. Por në çfarë kuptimi duhet ta detoksifikojmë atë?

Ndër funksionet e ndryshme të mëlçisë, të cilat janë kaq shumë dhe të gjitha janë të rëndësishme për shëndetin, ekziston një që është thelbësor për shëndetin e të gjithë organizmit, i cili ndërhyn në metabolizëm dhe në dinamikën e humbjes së peshës në një mënyrë të rëndësishme.

Në fakt, mëlçia ka aftësinë të detoksifikojë trupin tonë nga substancat toksike ose potencialisht toksike. Çdo substancë që ne prezantojmë nga bota e jashtme në drejtim të brendshëm (duke e gëlltitur atë përmes ushqimit, duke marrë frymë, me të cilën ne biem në kontakt në nivelin e lëkurës, dhe e cila në një farë mënyre arrin të hyjë në rrjedhën tonë të gjakut, përmes një injeksioni etj) para ose pas, herët a vonë, ajo kalon përmes mëlçisë.

Mëlçia e cila ka funksionin e trajtimit të këtyre substancave, shkatërrimin e tyre, metabolizimin e tyre, eliminimin, përpunimin e tyre, në mënyrë që të parandalojë akumulimin e tyre duke shkaktuar shfaqjen e patologjive pak a shumë serioze.

Këto substanca mund të jenë toksike, potencialisht toksike, disa janë të varura nga doza, të tjerët mund të shkaktojnë reagime të ndryshme të brendshme nga subjekti në subjekt. Ato mund të vijnë përmes ilaçeve, nga stresi psikofizik, pak nga alkooli, pak nga ushqimet që tani janë modifikuar gjenetikisht dhe nga të gjithë ndotësit ekzogjenë.

Kjo është arsyeja pse është thelbësore për të mbrojtur mëlçinë, në mënyrë që ajo të jetë gjithmonë e shëndetshme dhe të jetë në gjendje të kryejë të gjitha funksionet për të cilat është përgjegjës në efikasitetin maksimal.

Silybum marianum, Silimarina, Gjembaci i qumeshtit

 Hepatoprotektorët: Gjembat e qumështit (Silybum marianum), Angjinare (Cynara scolymus) dhe suplemente te tjera.

Vite kërkimesh dhe studimesh kanë çuar në zbulimin e ekzistencës së disa bimëve të afta të kenë veti mbrojtëse hepatoprotektive, domethënë, siç sugjeron vetë fjala, të mbrojtjes hepatike, pra të mëlçisë.

Një nga më të studiuara është gjembat e qumështit, një bimë barishtore e egër që është pjesë e familjeve të asteraceae. Veprimi i tij kryesor është të mbrojë mëlçinë, falë pranisë së silymarinës, një parim që lejon këtë fabrikë të rigjenerojë indet e mëlçisë dhe të stimulojë prodhimin e qelizave të reja.

Në fakt, shpesh përdoret si ndihmës gjatë detoksifikimit nga medikamentet dhe alkoolit, por edhe pas cirrozës dhe hepatitit. Një tjetër nga karakteristikat themelore është ajo e stimulimit, falë pranisë së disa komplekseve bioflavonoide, të prodhimit të qumështit në nënat e reja.

 Angjinarja

Eshtë gjithashtu një bimë që kryen veprim hepatoprotektiv: e pasur me flavonoide që kanë veti antioksiduese me efekt mbrojtës në mëlçi, detoksifikohet nga radikalet e lira që grumbullohen në mëlçi. Angjinarja gjithashtu përmban cinarin, një antioksidant që është në gjendje të pengojë ndërmjetësuesit e inflamacionit.

Përveç integrimit të këtyre dy bimëve në dietën tuaj (gjembat e qumështit mund të merret si një ekstrakt i thatë i titruar në silymarin ose në ekstrakt hidroalkoolik), për të ndihmuar në mbrojtjen e mëlçisë është e mundur të përdorni disa shtesa specifike, të cilat lehtë mund t’i blini në farmaci, ose se shpejti online prane www.farmaceutika.org

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.