Skip to content
Home » Si të aktivizoni siç duhet metabolizmin? Dieta SIRT.

Si të aktivizoni siç duhet metabolizmin? Dieta SIRT.

Humbja e peshës ose shtimi në peshë janë procese të lidhura me fiziologjinë e organizmit dhe të ndikuar nga faktorë të shumtë. Midis tyre është “geni i dobët”, një familje specifike gjenesh të quajtur SIRT, ose Proteina e Rregullatorit të Informacionit të heshtur, të cilat janë në gjendje të aktivizojnë dhe çlirojnë sirtuinat.

Sirtuinat janë proteina enzimatike, të studiuara gjerësisht nga i gjithë komuniteti shkencor, të cilat kryejnë një sërë aktivitetesh metabolike. Një nga veprimet më efektive dhe më domethënëse është aktivizimi i metabolizmit dhe lehtësimi i largimit të yndyrave. Ata arrijnë të tërheqin nga depozitat e grumbulluara yndyrore për ta shndërruar atë në energji të gatshme për trupin.

Aktivizimi i genit të dobët ndodh nën kufizime të rënda ushqimore: me pak fjalë, nën një regjim agjërimi të zgjatur. Por kjo metode është afatshkurtër dhe e lodhshme, por shkenca ka gjetur një alternativë të aftë për të zbatuar veprimin e sirtuinave, pa e detyruar trupin të agjërojë.

Kjo është e mundur falë futjes së disa substancave, polifenoleve, të cilat, të marra çdo ditë në përqendrime të caktuara, nxisin një mekanizëm që simulon agjërimin edhe nëse në realitet po ushqejmë trupin tonë.

Në fakt ka shumë ushqime “sirt” që ndoshta i hamë çdo ditë pa e ditur as vetë dhe këto janë ushqime shumë të zakonshme që gjënden shumë lehtë: si vaj ulliri, çokollata e zezë, boronica, luleshtrydhe, arra. Por edhe kaperi, vera e kuqe dhe radikio e kuqe.

Por ka edhe produkte të tjera që janë pak më të vështira për t’u gjetur (edhe pse sot në supermarketet kryesore gjejmë vërtet ndonjë përbërës), si çaji jeshil matcha, lakra e zezë, hurmat, shafrani i Indisë, spec djegës Thai.

Është e rëndësishme të specifikohet se për të marrë rezultate nga kjo dietë, përveç ndjekjes së një diete me kalori të ulëta (në ditët e para nuk duhet të tejkaloni 1000/1500 kalori në ditë), është e nevojshme të kufizoni, dhe jo të eliminoni, konsumin e karbohidrateve dhe sheqernave të thjeshta, si dhe, padyshim, rritja e konsumit ditor të frutave, perimeve dhe proteinave, me origjinë shtazore dhe bimore.

Si është dieta SIRT?

Çdo ditë për 14 ditë ju duhet të hani tre vakte të balancuara, të mbushura me ushqime Sirt, do të pini një lëng jeshil Sirt dhe do të hani 1-2 snak të lehtë Sirt. Lëngu jeshil duhet të merret në mëngjes sapo të zgjoheni ose të paktën 30 minuta para mëngjesit, ose në mes të mëngjesit. Vakti i mbrëmjes duhet të konsumohet deri në orën 19:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.