Skip to content
Home » Këshilla nga farmacistja për sëmundjet e veshit.

Këshilla nga farmacistja për sëmundjet e veshit.

Çrregullimet e veshit mund të jenë të natyrave të ndryshme dhe mund të kenë shkallë të ndryshme të ashpërsisë.

Problemet e veshit: patologjitë kryesore

Çrregullimet kryesore të veshit, për të cilat kërkohet këshilla nga farmacisti, janë otiti, dylli i veshit dhe zhurmë në veshët.

OTITI: me këtë term në përgjithësi tregojmë një inflamacion të veshit. Mund të dallojmë otitin e jashtëm, të mesëm dhe të brendshëm.

Otiti i jashtëm prek kanalin e jashtëm të dëgjimit, i cili shkon nga veshi deri te daullja e veshit, duke prekur një ose të dy veshët. Karakterizohet nga dhimbje të forta, veçanërisht kur preket veshi, kruajtje, humbje dëgjimi (ulje e dëgjimit) dhe rrjedhje.

Ka disa shkaqe që mund të shkaktojnë këtë : ekzema (inflamacion i lëkurës së kanalit të veshit i karakterizuar nga skuqje, kruajtje, tharje e lëkurës, sekrecione), infeksione bakteriale ose kërpudhore.

Shpesh edhe vetë konformimi i kanalit mund të favorizojë zhvillimin e këtij problemi, sepse mund të priret të rrisë ndjeshmërinë ndaj acarimeve lokale dhe formimin e dyllit të veshit, me pasojë përhapjen e patogjenëve.

Shumë e zakonshme, veçanërisht në verë, është infeksioni i veshit të notarit, karakterizohet gjithashtu nga të njëjtat simptoma, shpesh të shoqëruara me temperaturë.

Shkaktarët mund të jenë infeksionet nga bakteret ose kërpudhat që shumohen në ambientet e pishinave; Shpesh lezione të vogla të lëkurës mund të favorizojnë përhapjen e këtyre agjentëve dhe për këtë arsye të shkaktojnë këtë çrregullim.

Otiti medial i brendshëm dhe i mesëm prek zona më të thella dhe sigurisht duhet të trajtohet nga një specialist orl ose mjek i familjes, sepse kërkojnë përdorimin e barnave me recetë, si antibiotikë ose antiinflamatorë.

Medikamentet më të përdorura për këtë lloj problemi janë qetësuesit dhe anesteziket për përdorim lokal me pika për t’u futur në kanalin e veshit, ose ilaçet kundër dhimbjeve që merren nga goja si paracetamoli dhe ibuprofeni.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version