Home » Kandida Vaginale (Mykoza Vaginale) : simptomat më të zakonshme: 

Kandida Vaginale (Mykoza Vaginale) : simptomat më të zakonshme: 

Kandida është infeksion mykotik që mund të prekë mukozën e të gjithë trupit, 

Candida Albicans më mirë e njohur si Kandida vaginale, ka simptoma shumë të bezdisshme.

E njohur më së shumti për ne si kandidoza vaginale (emri “Candida albicans” tregon kërpudhat që shkakton të ashtuquajturën candida) shfaqet në formën e infeksionit vaginal, por mund të prekë edhe zgavrën e gojës (qiellzën) dhe lëkurën (njolla që shfaqen me ekspozimin në diell) dhe në disa raste është shkaktar i uretritit. 

Si njihet kandida vaginale? Cilat janë simptomat më të zakonshme?

Ajo që duhet thënë është se në çdo formë kandidoze ka prani të saj në zorrë. 

Ky lloj myku, domethënë “merret” në zorrë përgjithësisht menjëherë pas lindjes: në fakt, candida është një maja që në disa aspekte jeton në simbiozë me trupin, duke marrë pjesë në tretjen e sheqernave. 

Prandaj, kolonitë e kandidës gjënden të pranishme në mukozë (orofaringut, traktin gastrointestinal, vaginë) në 80% të individëve të shëndetshëm.

Si të njohim kandidën vaginale dhe simptomat më të zakonshme: 

Epo, kushdo që e vuan ose e ka vuajtur të paktën një herë në jetë, e di që kandida shfaqet para së gjithash me një kruarje intensive. Në vijim, ka disa sekrecione vaginale të cilat të sugjerojnë se ka ardhur koha për të folur me gjinekologun.

Duke pasur parasysh që Candida Albicans është një kërpudhë që ka habitatin e saj ideal në mukozën vaginale, është e qartë se në fazën akute të një inflamacioni ose një mykoze, ajo manifestohet me kruajtje, djegie, skuqje të mukozave (deri në prekjen e zonës perianale) dhe rrjedhje e bardhë me shfaqjen e sekrecioneve si gjizë, shpesh me erë të keqe.

Simptomat gjithashtu përfshijnë shpesh dizurinë (vështirësi në urinim) dhe dispareuni (dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale). 

Ndërsa në raste më të rralla shfaqen ulçera lineare në nivel perineal.

Tek meshkujt mund të ketë një eritemë të zonës balano-preputial me kruajtje dhe djegie, ndërsa infeksionet e traktit urinar janë më të rralla.

Përgjithësisht, mjafton një kontroll nga një mjek i specializuar për të diagnostikuar kandidën, duke iu drejtuar edhe kolposkopisë. 

Analiza me mbjellje në laborator mund të jetë gjithashtu e dobishme, veçanërisht në rastet më të rënda.

Shkaqet e Kandida-s. 

Candida vulvo-vaginiti është shumë i shpeshtë, veçanërisht gjatë shtatzënisë dhe gjatë trajtimeve me estrogjen-progestin.

Ndodh megjithatë që kolonitë e këtyre kërpudhave të shumohen me ushqime të caktuara si ushqime të pasura me sheqerna, produkte qumështi dhe ushqime të pasura me maja. Kandidoza mund të shfaqet lehtësisht edhe me përdorim të zgjatur të antibiotikëve dhe gjatë streseve fizike dhe psikologjike që ulin mbrojtjen imune (siç është infeksioni HIV). 

Edhe përdorimi i zgjatur i disa ilaçeve, të tilla si pilulat kontraceptive për shembull, mund të ndryshojnë florën bakteriale. 

Mos harroni : se është një semundje  lehtësisht e transmetueshme gjatë aktit seksual dhe prandaj merrni masat e duhura.

Higjiena intime është gjithashtu e rëndësishme: shmangni detergjentët shumë agresivë dhe kimikë dhe përdorni produkte natyrale që mbajnë të pandryshuar aciditetin e mukozave. 

Gjithashtu, kini kujdes nga një “abuzim” i pastrimit, i cili mund të eliminojë lagështinë natyrale që i mbron nga sulmet e baktereve dhe kërpudhave, përdorni të brendshme të bardha pambuku dhe mos vishni rroba shumë të ngushta në zonën e ijeve për një kohë të gjatë.