Skip to content
Home » FDA po konsideron anti-depresivët për depresionin post partum

FDA po konsideron anti-depresivët për depresionin post partum

Depresioni postpartum (pas lindjes) është ndërlikimi më i zakonshëm mjekësor që ndodh pas lindjes, duke prekur mbi 13% të nënave te reja.

Por së shpejti mund të ketë një medikament të ri të krijuar për të trajtuar këtë gjendje.

Bari  i quajtur Zuranolone, aktualisht po shqyrtohet nga FDA.

Ka trajtime për gjendjen, por asnjë pilulë e vetme që mund të synojë shpejt simptomat.

Tani Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) po shqyrton një aplikim nga Biogen dhe Sage Therapeutics për të rishikuar një anti-depresant që synon depresionin pas lindjes.

Cili është mjekimi?

Pilula, e quajtur Zuranolone, funksionon duke rregulluar neurotransmetuesit në tru që ndihmojnë në menaxhimin e stresit dhe ankthit.

Zuranolone aktualisht po shqyrtohet nga FDA, e cila do të marrë një vendim në lidhje me miratimin e medikamentit deri më 5 gusht 2023.

Mjekët janë të kënaqur për mundësinë e një medikamenti oral për depresionin pas lindjes që funksionon.

Mendohet se kjo gjë mund të ndryshojë jetën për shumë gra dhe nëna të reja. Mendohet se kjo pilulë mund të ndihmojë vërtet shumë nëna që luftojnë me depresionin dhe ankthin që të ndihen më mirë shpejt dhe të jenë në gjendje të kujdesen më mirë për veten dhe fëmijët e tyre.

Si do të funksiononte medikmenti?

Ka shumë faktorë që kontribuojnë në depresionin pas lindjes, dihet se shtatzënia dhe lindja e fëmijës prishin funksionimin e një neurotransmetuesi të quajtur acid γ-aminobutirik perinatal, ose GABA.

GABA prodhon një efekt qetësues. Ndihmon në lehtësimin e ankthit, stresit dhe ndjenjave të frikës.

Kur niveli i GABA është shumë i ulët, mund të rezultojë në simptoma klinike të ankthit dhe depresionit.

Nënat shtatzëna gjithashtu përjetojnë ndryshime të tjera të rëndësishme kimike në trurin dhe trupin e tyre. Për shembull, nivelet e allopregnanolone, një neurosteroid që ndihmon në rregullimin e emocioneve, rriten gjatë shtatzënisë dhe bien ndjeshëm pas lindjes.

Injeksionet Brexanolone,medikamenti i parë dhe i vetmi Burimi i Besuar i miratuar për depresionin pas lindjes, synojnë receptorët GABA dhe janë treguar se lehtësojnë simptomat e depresionit tek gratë me depresion pas lindjes.

Ashtu si injeksionet Braxanolone, Zuranolone u krijua për të rritur nivelet e GABA për të përmirësuar gjendjen neuro fizike të nënës.

Studimet klinike kanë zbuluar se pilula redukton ndjeshëm ndjenjat e depresionit tek gratë me depresion pas lindjes.

Në provat klinike që po kryhen, pacientët kanë reduktim të ndjeshëm të simptomave të ankthit dhe depresionit, si dhe përmirësim të funksionit të përditshëm.

Medikamenti gjithashtu funksionon shpejt Sipas një studimi të vitit 2021 të financuar nga kompania farmaceutike. Pasi pacientët morën mjekimin për dy javë dhe disa prej tyre raportuan përmirësime brenda pak ditësh.

Në provat klinike nuk u raportuan raporte për tërheqje ose përkeqësim të depresionit pas ndërprerjes së mjekimit.

Edhe pse pacientët e marrin medikamentin vetëm për dy javë, shumica dërrmuese e nënave mbeten në remision, sipas provës klinike.

Si mund të ndikojë depresioni pas lindjes në cilësinë e jetës?

Nëse nuk trajtohet, depresioni pas lindjes mund të dëmtojë funksionimin dhe të ketë një ndikim të madh në cilësinë e jetës së nënës dhe njerëzve përreth.

Shumë gra që zhvillojnë gjendjen, përjetojnë luhatje të humorit, ankth, probleme të ushqyerjes me gji, çështje të marrëdhënieve me pjestarët e tjerë të familjes, keqpërdorim të substancave dhe depresion të vazhdueshëm.

Depresioni pas lindjes aktualisht trajtohet me këshillim dhe medikamente, duke përfshirë barna selektivë të frenuesit të rimarrjes së serotoninës (SSRI) por të cilat duhet të merren vetëm nëse nëna e re nuk ushqen fëmijën me gji.

Antidepresantët normalë mund të ndihmojnë me depresionin pas lindjes, ato nuk janë studiuar për depresionin post partum dhe kalojnë në qumështin e gjirit gjatë eliminimit të tyre nga organizmi.

Zuranolone ofron një opsion të ri për të përmirësuar simptomat e depresionit thonë mjekët.

FDA aktualisht po vlerëson një ilaç të ri oral të krijuar posaçërisht për të trajtuar depresionin pas lindjes. Ilaçi do të ishte i pari i këtij lloji – një trajtim i shpejtë dhe efektiv për të ndihmuar në zbutjen e depresionit pas lindjes brenda disa ditësh.

Burimi: Healthline

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.