Skip to content
Home » Diabeti në shtatëzani: shkaqet dhe trajtimet:

Diabeti në shtatëzani: shkaqet dhe trajtimet:

Diabeti në shtatëzani, i njohur gjithashtu si diabeti gestacional, është një gjendje që nuk duhet të nënvlerësohet. Farmaceutika.org pregatiti këtë artikull për arsyet pse ndodh dhe si mund të trajtohet?

Diabeti në shtatëzani quhet edhe diabeti gestacional. Edhe pse në thelb është shumë e ngjashme me llojet e tjera të diabetit, është e veçantë për momentin delikat në të cilin ndodh.

Në thelb, patofiziologjia e sëmundjes është e njëjtë. Qelizat e indeve nuk janë në gjendje të thithin glukozën që qarkullon në gjak, e cila ngrihet mbi nivelet normale për pjesën më të madhe të ditës.

Statistikat tregojnë se gati shtatë në njëqind gra shtatëzëna vuajnë nga diabeti gestacional. Ky është një numër mjaft i madh, prandaj matja e glukozës në gjak është përfshirë në monitorimin e zakonshëm të shtatëzanisë.

Faktet shkencore thonë se në rastin e diabetit të pastër gestacional pasi të përfundojë shtatëzania, vlerat e glukozës kthehen në normalitet. Mund të duhen deri në dymbëdhjetë javë për tu rregulluar plotësisht.

Problemi qëndron në faktin se gruaja që ka vuajtur nga diabeti gestacional ka më shumë të ngjarë të zhvillojë diabet të Tipit II në të ardhmen.

Shkaqet e Diabetit në Shtatëzani:

  • Shkaku i saktë i diabetit në shtatzani nuk është plotësisht i qartë. Dihet që rezultati përfundimtar është pamundësia e qelizave për të përdorur glukozën e pranishme në gjak, por është e vështirë të kuptohet pse ndodh kjo.
  • Në një proces normal tretës dhe ushqyes, glukoza që hyn në trup stimulon pankreasin për të prodhuar insulinë. Insulina është një hormon që komandon indet të thithin glukozën në qarkullim dhe të mos e lënë atë të rrjedhë në gjak.
  • Në kushte normale, glukoza hyn në qeliza dhe shndërrohet në energji thelbësore për funksionimin e metabolizmit. Në rastin e diabetit, ky mekanizëm është i bllokuar.
  • Gjatë shtatzanisë, placenta prodhon hormone që kanë një tipar të përbashkët: ato pengojnë veprimin e insulinës. Kur funksioni i pritur rregullator dështon, shfaqet diabeti gestacional.

Faktorët e rrezikut për diabetin në shtatzani:

Jo të gjitha gratë shtatzëna vuajnë nga diabeti. Përveç mekanizmave të brendshëm që mund ta aktivizojnë, janë identifikuar faktorë të tjerë të rrezikut që i bëjnë disa gra më të prirura të vuajnë nga ajo.

Ndër këta faktorë gjejmë:

Historia: Nëse gruaja ka vuajtur nga nivele të larta të glukozës në gjak në të kaluarën ose nëse një nga të afërmit e saj është diabetik, rreziku do të jetë më i lartë.

Diabeti në një shtatzëni të mëparshme: Nëse gruaja ka vuajtur tashmë nga diabeti gestacional, rreziku i vuajtjes nga ai është akoma më i lartë, në shtatëzanite e ardhshme.

Foshnje të mëdha: Ashtu si me faktorin e mëparshëm të rrezikut, nëse një foshnjë e madhe (më shumë se katër kilogram në lindje) ka lindur nga një shtatzëni e mëparshme, shansi për të vuajtur nga diabeti në shtatzëninë aktuale është më i madh.

Obeziteti dhe mbipesha: Gratë që janë mbipeshë para se të mbeten shtatzënë, ose që fitojnë shumë peshë gjatë shtatëzanisë, shpesh zhvillojnë rezistencë ndaj insulinës.

Diabeti ne shtatezani

Trajtimi i diabetit në gratë shtatzëna:

Diabeti në shtatzani përbën një sfidë terapeutike për mjekët. Shumë medikamente që përdoren zakonisht midis diabetikëve të tipit II nuk janë të përshtatshme për gratë shtatzëna. Disa nga këto medikamente mund të ndikojnë në zhvillimin e fetusit.

Prandaj, trajtimi kërkon mbikëqyrje të vazhdueshme mjekësore, për t’u përpjekur për të mbajtur nën kontroll sheqerin në gjak përmes ndryshimeve në zakone. Për ta bërë këtë, së pari do të jetë thelbësore të vendoset një rutinë për matjen e glukozës në gjak. Derisa të stabilizohet, gruas shtatzënë do t’i kërkohet të kontrollojë glukozën e saj në gjak disa herë gjatë gjithë ditës me një pajisje të përshtatshme, e cila gjendet në farmaci.

Dieta gjatë shtatezanisë do të përcaktohet dhe respektohet në mënyrë rigoroze. Jo vetëm që do të duhet të rregulloni shtimin e peshës tuaj në mënyrë që të mos e teproni, por gjithashtu do të duhet të krijoni një dietë që nuk mbingarkon trupin me glukozë. Sfida është që nutricionisti të propozojë ushqime që nuk rrisin shumë sheqerin në gjak, por që sigurojnë kaloritë e nevojshme për rritjen e fetusit.

Shtylla tjetër e trajtimit është ushtrimi fizik. Padyshim duke marrë parasysh të gjitha kufijtë e vendosur nga vetë shtatzania. Ushtrimi fizik është në gjendje të stimulojë qelizat për të konsumuar sheqerin që qarkullon në gjak.

Më në fund, mjeku kurues do të vendosë nëse nevojitet mjekim. Meqenëse nuk rekomandohen antidiabetikë oralë, përdoret insulinë e injektuar. Gjithashtu, për shkak se shëndeti i foshnjës është gjithashtu një pjesë integrale e kontrolleve, mjeku do tju kërkojë më shumë ekografi dhe analiza gjatë nëntë muajve.

Në përfundim:

Diabeti në shtatzani është një çrregullim që e komplikon shumë shtatëzaninë. Sidoqoftë, ka mjete për të zbuluar çrregullimin herët dhe për ta trajtuar atë në mënyrë korrekte. Në këtë mënyrë, si nëna dhe foshnja do të jenë në gjendje të merren me situatën dhe rrezikun më të vogël të mundshëm.

Prandaj, është e rëndësishme të respektoni kontrollet e shtatzanisë dhe të ndiqni këshillat mjekësore. Nëse vuani nga diabeti i shtatzanisë, dieta dhe ushtrimet nën mbikëqyrje të rreptë profesionale do të jenë baza e trajtimit.

Lexo edhe:

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.