Skip to content
Home » Dermatiti dhe kortikosteroidet: Cila është lidhja ?

Dermatiti dhe kortikosteroidet: Cila është lidhja ?

Dermatiti dhe kortikosteroidet kanë lidhje pasi kortikosteroidet janë medikamente të sigurta dhe efektive për të luftuar skuqjet, për sa kohë që administrohen në mënyrë korrekte.

Dermatiti dhe kortikosteroidet shkojnë dorë për dore, pasi këto të fundit zakonisht përshkruhen kur shfaqet dermatiti. Nëse përdoren në mënyrë korrekte, kortikosteroidet do të jenë aleatë të vlefshëm në uljen e frekuencës dhe shfaqjes së skuqjeve të dermatitit.

Kortikosteroidet kanë një reputacion të keq për shkak të efekteve anësore. Sidoqoftë, kur jepen sipas udhëzimeve të mjekut tuaj, ato janë më të sigurta se sa mund të mendoni. Me pak fjalë, ne mund t’i marrim me siguri nëse u përmbahemi udhëzimeve mjekësore.

Çfarë është dermatiti?

 • Dermatiti është një sëmundje kronike inflamatore që shfaqet si kruajtje, skuqje. Trajtimi përfshin aplikimin e kortikosteroideve lokale.
 • Dermatiti dhe kortikosteroidet janë të ndërlidhura, pasi këto të fundit janë medikamente të sigurta dhe efektive, për sa kohë që ato aplikohen në mënyrë korrekte.
 • Parandalimi ose zvogëlimi i frekuencës me të cilën shfaqen këto skuqje është thelbësore për përmirësimin e cilësisë së jetës së pacientit.
 • Për më tepër, duke qenë në gjendje të parandaloni skuqjet, do të jetë e mundur të përdorni kortikosteroide më rrallë.

Pse bëhet alikimi me kortikosteroid lokale?

Kortikosteroidet mund të jenë natyrale ose sintetike. Hormonet natyrale janë hormone që i përkasin grupit te steroideve që trupi sintetizon nga kolesteroli. Ata ndërhyjnë në proceset inflamatore dhe imune dhe rregullojnë stresin.

Pastaj ka kortikosteroide sintetike, siç është hidrokortizoni, të cilat sintetizohen duke modifikuar strukturën e kortikosteroideve natyrale. Ata zakonisht tregtohen në formën e përbërjeve të medikamenteve.

Ne te Farmaceutika.org po flasim për kortikosteroidet sintetike, ku këto barna mund të aplikohen direkt në lezione te lekures.

Si funksionojnë kortikosteroidet?

Këto barna kanë efekte anti-inflamatore, vazokonstriktive, imunorregulluese dhe antiproliferative. Ato aplikohen në lëkurë për të qetësuar inflamacionin, kruajtjen për shkak të dermatitit.

Nëse përdoren si duhet, ato ndihmojnë në mbajtjen nën kontroll të shpërthimit të dermatitit, edhe nëse nuk janë shërim. Bazuar në fuqinë e efekteve, ne mund të dallojmë llojet e mëposhtme të kortikosteroideve:

Jashtëzakonisht i fuqishëm: Më efektivi. Midis këtyre gjejmë clobetasol.

Ato shumë të fuqishem: Të tilla si metilprednizoloni, një nga përbërësit aktivë të përshkruar më shpesh për të trajtuar dermatitin atopik. Ky grup përfshin gjithashtu beclomethasone dhe betamethasone, të përdorura në trajtimin e ekzemës dhe dermatitit.

Me fuqi të ulët: Të tilla si hidrokortizoni.

Efektet anesore te kortikosteroideve

Dermatiti dhe kortikosteroidet: Efekte anësore:

Efektet anësore të kortikosteroideve të përdorura në trajtimin e dermatitit kryesisht varen nga faktorët e mëposhtëm:

 • Medikamentit: Efektet anësore ndryshojnë në varësi të fuqisë së medikamentit. Sa më e lartë potenca, aq më të mëdha janë shanset e efekteve anësore.
 • Lëkura: Aplikimi i një kortikosteroidi në bërryla ose në shputën e këmbës nuk është i njëjtë me aplikimin e tij në fytyrë, qafe ose organe gjenitale (ku lëkura është më e hollë dhe absorbohet më lehtë).
 • Mosha e pacientit: Lëkura e fëmijëve, adoleshentëve dhe të moshuarve është më e prirur ndaj efekteve anësore të mundshme.
 • Transportuesi: Perthithja përmes lëkurës nuk është e njëjtë për kortikosteroidet në formën e kremit, pomades ose locionit. Sa më shumë yndyrë të jetë eksipienti, aq më e mirë është perthithja, rrjedhimisht kohëzgjatja e veprimit të tij.
 • Kohëzgjatja e trajtimit: Rreziku i shfaqjes së efekteve të padëshirueshme rritet me rritjen e kohëzgjatjes së trajtimit. Kjo është arsyeja pse ndonjëherë është më mirë të aplikoni një kortikosteroid jashtëzakonisht të fuqishëm për disa ditë, sesa një më pak i fuqishëm për ta aplikuar për më gjatë.
 • Sipërfaqja që do të trajtohet: Sa më e madhe të jetë sipërfaqja që do të trajtohet, aq më shumë ka gjasa të ketë efekte të padëshiruara.

Efektet anësore të kortikosteroideve?

Ato prodhojnë efekte anësore të pakthyeshme në lëkurë, të tilla si strijat, venat varikoze, (variçet) ose atrofia e lëkurës. Sidoqoftë, mund të lindin edhe të tjerë efekte anesore, të një natyre të kthyeshme. Për shembull, ne po flasim për eritemën e fytyrës, një ndryshim në pigmentimin e lëkurës, aknet ose rosacea.

Kortikosteroidet janë fotosensibilizues, një aspekt shumë i rëndësishëm për tu marrë në konsideratë, dhe duhet te zgjidhni kremin kundër diellit për t’a aplikuar cdo mengjes.

Përveç kësaj, ato gjithashtu mund të shkaktojnë efekte anësore të rralla sistemike nëse kortikosteroidi absorbohet në lëkurë. Ndër këto efekte anësore gjejmë:

 • Vonesa në zhvillim.
 • Hipertensioni
 • Diabeti mellitus.
 • Efektet mineralekortikoide.

Përfundime mbi dermatitin dhe kortikosteroidet

Për të shmangur përdorimin e kortikosteroideve në rast dermatiti, përveç ndjekjes së udhëzimeve të mjekut, mund të zgjidhni që pomada të veçantë zbutëse të aplikohen midis një episodi dhe një tjetri. Në këtë mënyrë do të jeni në gjendje ta mbani problemin nën kontroll pa medikamente.

Efektet anësore të kortikosteroideve mund të parandalohen duke i aplikuar ato vetëm siç tregohet ne fleten udhezuese. Ndiqni udhëzimet e mjekut në lidhje me dozimin dhe kohëzgjatjen e trajtimit, dhe farmacistin tuaj për menyrën e aplikimit.

Lexo edhe:

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.