Skip to content
Home » HIPERTENSIONI NE SHTATEZANI: CFARE TE BENI?

HIPERTENSIONI NE SHTATEZANI: CFARE TE BENI?

Matja e presionit të gjakut do të thotë të vlerësoni një aspekt të rëndësishëm të shëndetit tuaj – presionin e lartë të gjakut. Kur është i lartë, në fakt, shoqërohet me patologji të shumta, veçanërisht duke prekur sistemin kardiovaskular.

Hipertensioni në shtatzani mund të jetë veçanërisht i rrezikshem sepse mund të rrezikojë furnizimin normal të gjakut në placentë dhe për këtë arsye shoqërohet edhe me sëmundje serioze si pre-eklampsia ose gestoza.

Edhe presioni i ulët i gjakut në shtatzëni mund të ndërhyjë negativisht, edhe pse pa shkaktuar dëme serioze. Nëse e presioni i gjakut bie herë pas here, i shoqëruar me marramendje, është mirë të shmangni pozicionin e shtrirë në shtrat, veçanërisht në tremujorin e tretë, sepse favorizon një rënie të presionit të gjakut.

Në shtatzani, pra, ky monitorim është shumë i rëndësishëm për të siguruar mirëqenien e nënës dhe foshnjës.

Hipertensioni ne Shtatezani:

Nëse presioni i gjakut zakonisht bie gjatë tremujorit të parë, hipertensioni mund të ndodhë ndërsa përparon shtatzënia. Presioni i lartë i gjakut është kur sistoliku (maksimumi) është mbi 140 mmHg dhe diastoliku (minimumi) mbi 90 mmHg, por tashmë nivelet 135/85 mmHg mund të na tregojne një gjendje alarmi.

Hipertensioni në shtatzëni mund të ndahet në tre kategori:

Hipertensioni kronik ose para-ekzistues: Paraprin fillimin e shtatzënisë ose shfaqet para muajit te 5 të shtatzanisë

Hipertensioni gestacional: Hipertensioni që lind për herë të parë pas muajit te 5-të shtatzanisë

Preeklampsia: Eshtë një ndërlikim i rrezikshëm i shtatëzanisë, i karakterizuar nga një presion arterial mbi 140/90 mmHg, shoqëruar me eleminimin e proteinave përmes urinës (proteinuria) dhe mbajtjes së lëngjeve (edemë), të përzierave dhe dhimbjes së kokës.

Hipertensioni në shtatzëni prek rreth 10% të grave shtatzëna dhe nëse nuk trajtohet mund të çojë në pasoja të rënda si goditje në tru dhe vdekshmëri për nënën dhe ulje të rritjes së të porsalindurit, duke rezultuar në nevojën për kujdes intensiv gjatë lindjes. Kur ndodh së pari në lidhje me shtatzaninë, ajo ka tendencë të zgjidhet spontanisht pas lindjes dhe të kthehet në nivelet normale më vete. Për këtë arsye, është praktikë e mirë për çdo nënë në pritje të zvogëlojë faktorët e rrezikut si diabeti, shtimi në peshë dhe të ndërmarrë një mënyrë jetese korrekte, duke përfshirë një dietë të reduktuar në natrium.

Këshillohet gjithashtu të shtoni kontrollet e presionit të gjakut tashmë para shtatzënisë dhe më pas të vazhdoni rregullisht gjatë 9 muajve. Dhe per cdo shqetesim sado minimal te kontaktoni mjekun tuaj.

Si duhet te matet presioni i gjakut?

Presioni duhet të matet në qetësi, në një karrige të rehatshme dhe duke mbajtur krahun në të cilin matet presioni në lartësinë e zemrës që mbështetet në tryezë. Ambienti nuk duhet të jetë shumë i ftohtë dhe nuk duhet të flisni gjatë matjes.

Nëse gjenden vlera anormale, matja duhet të përsëritet pas rreth gjysmë ore,  dhe te referoni vlerat e cdo matjeje prane mjekut tuaj. Ai (mjeku) do te gjykoje dhe vendos cfare eshte e mira per ju dhe foshnjen tuaj.

  • Burimi:Healthline

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.