Skip to content
Home » Dhimbje qafe? Disa këshilla për ta kaluar me shpejt!

Dhimbje qafe? Disa këshilla për ta kaluar me shpejt!

Dhimbja e qafës është një tjetër nga ato çrregullime që eshte e përhapur në te gjithe popullaten.

 Arsyet që çojnë në inflamacion të kësaj zone të trupit mund të jenë të ndryshme: shkaku më i zakonshëm është postura (qendrimi) jo e duhur për shumë kohë, siç mund të ndodhë me ata që kalojnë shumë orë ulur në një tavolinë pune ose duke qendruar shume kohe ulur ne makine.

 Një mënyrë jetese pasive, dhe aspak aktivitet fizik, mund të shkaktojë në humbje të tonit të muskujve dhe, si pasojë, të favorizojë demtimet e muskujve pas lëvizjeve të papritura.

Dhimbja e qafës mund të jetë gjithashtu rezultat i një traume, levizje te herë pas hershme: dëmtime gjatë lojës sportive, ose goditjes klasike, veçanërisht e zakonshme në aksidentet rrugore.

 Një faktor tjetër rreziku është ankthi dhe stresi, të cilat shkaktojnë tension të tepërt të muskujve dhe ju bën më të ndjeshëm ndaj traumës dhe inflamacionit.

 Së fundmi, është gjithashtu e nevojshme të merren parasysh një seri patologjish që mund të lidhen me dhimbjen e qafës. Për shembull, ato për shkak të degjenerimit progresiv të kockave, të tilla si artriti reumatoid, artrozë ose hernie.

Simptomat e dhimbjes së qafës

 Dhimbja e perceptuar nga pacientët që vuajnë nga dhimbja e qafës është me madhësi të ndryshueshme. Eshtë një dhimbje e vazhdueshme, e cila gjithashtu mund të lokalizohet në zona të ndryshme të shpinës së qafës. Identifikimi i saktë i zonës së dhimbjes është shumë i rëndësishëm, sepse mund të na ndihmojë të kuptojmë origjinën e problemit.

Bazuar në vendndodhjen, në fakt, mund të dallohen tre lloje të ndryshme të dhimbjes së qafës:

 Qafa: kjo është dhimbja aktuale e qafës. Disa do ta quanin qafë të ngurtë, pothuajse gjithmonë të shoqëruar me ngurtësi të muskujve dhe lëvizshmëri të kufizuar në zonën e prekur.

Shpatullat, krahët dhe duart: kjo sindromë quhet cervikobrakiale. Shfaqja si ndjesi shpimi gjilpërash ose e ndjeshmërisë së tepruar në gjymtyrët e prekura mund të jetë një tregues i një kompresimi anormal të nervave të qafës;

Koka: në këtë rast është një sindrom cerviko-cefalike, i cili shkakton shfaqjen e migrenës, marramendjes, çrregullimeve të shikimit ose dëgjimit, me ndjesi si të përziera dhe të vjella.

 Mjetet shëruese për lehtësimin e dhimbjeve të qafës

 Në shumicën e rasteve, me kalimin e ditëve dhimbjet priren të zvogëlohen gjithnjë e më shumë derisa të zhduken plotësisht. Neglizhimi i tyre plotësisht, megjithatë, mund të jetë joproduktive, madje duke favorizuar rishfaqjen e tyre.

Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme për të trajtuar simptomat që nga shfaqja e parë. Mbulimi i qafes dhe kujdesi nga kontaktet e ererave eshte mbrojtja me e mire.

Nje qafore e bute është veçanërisht e përshtatshme për krizat akute të cervikartrozës dhe torcikollës. Ajo ofron mbështetje progresive dhe gjithashtu mund të mbahet dhe gjatë natës.

 Një tjetër menyre veçanërisht e efektshme është aplikimi i gelit me permbajtje antiinflamatore qe gjendet ne farmaci i cili aplikohet në zonën e qafës dhe lehtëson dhimbjet e qafës dhe shpatullave në një mënyrë natyrale.

 Sapo të kryhet trajtimi me gel në zonën e prekur, efekti i përbërësve të tij do të shtrihet në mënyrë homogjene dhe në një mënyrë të zgjatur, duke ndihmuar në zvogëlimin e shqetësimit të bezdisshëm të shkaktuar nga dhimbja.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version