Skip to content
Home » Alergjitë ushqimore dhe intolerancat ushqimore

Alergjitë ushqimore dhe intolerancat ushqimore

Alergjitë ushqimore dhe intolerancat ushqimore

Intolerancat ushqimore dhe alergjitë ushqimore janë dy çrregullime të ndryshme të cilat, edhe pse ndonjëherë paraqesin simptoma të njëjta, kanë origjinë të ndryshme.

Cfarë është një alergji ushqimore?

Një alergji ushqimore është thjesht një reagim i sistemit imunitar në përgjigje të stimulimit nga një alergjen. Trupi e percepton këtë alergjen si të huaj dhe e identifikon atë si potencialisht të aftë për të shkaktuar dëme.

Kur ushqimi që shkakton alergji futet në organizëm, sistemi i antitrupave krijon një përgjigje të ekzagjeruar imune, e cila gjithashtu mund të shkaktojë efekte serioze.

Cfarë është intoleranca ushqimore?

Intoleranca ushqimore, nga ana tjetër, nuk përfshin sistemin imunitar. Intoleranca ushqimore është thjesht paaftësia e trupit për të tretur një ushqim të caktuar. Është një reaksion toksik i trupit të njeriut: ndërsa alergjia ushqimore shkaktohet pavarësisht nga sasia e ushqimit që futet, intoleranca ushqimore lidhet drejtpërdrejt me sasinë.

Dallimi midis alergjisë ushqimore dhe intolerancës ushqimore mund të sqarohet me një shembull të thjeshtë.

Le të imagjinojmë një person që është alergjik ndaj lajthive. Sistemi i tij imunitar, kur hahen lajthitë, reagon në mënyrë disproporcionale nëse hahen një apo njëqind. Kjo për shkak se edhe një lajthi e vetme konsiderohet si një element i rrezikshëm nga sistemi imunitar dhe acarimi dhe kruajtja e lëkurës që rezulton janë efekte të këtij reagimi.

Në një organizëm intolerant ndaj lajthive, marrja e disa lajthive mund të mos japë asnjë efekt negativ. Nga ana tjetër, nëse hahen lajthi në sasi të mëdha, trupi nuk do të jetë në gjendje t’i tresë ato dhe do të shfaqet një reaksion alergjik.

Intoleranca ushqimore mund të ndahet në:

  • intoleranca ndaj enzimave,
  • intoleranca farmakologjike (ndaj medimamenteve).

Intolerancat enzimatike janë për shkak të pakicës ose mungesës totale të një enzime që është përgjegjëse për tretjen e një ushqimi të caktuar.

Kjo ndodh, për shembull, në intolerancat më të përhapura, përkatësisht intolerancën ndaj laktozës. Intoleranca ndaj laktozës jepet nga mungesa e pakët ose e plotë e enzimës laktazë, një enzimë përgjegjëse për tretjen e laktozës.

Intolerancat farmakologjike, nga ana tjetër, janë për shkak të ndjeshmërisë së trupit tonë ndaj substancave specifike të pranishme në ushqim, si për shembull tiramina.

Një nga intolerancat më të zakonshme është intoleranca ndaj glutenit, e cila shpesh ngatërrohet me sëmundjen celiake.

Një intolerancë enzimatike e përhapur është ajo e shkaktuar nga mungesa e enzimës Glukozë 6-fosfat dehidrogjenazë. Kjo mangësi njihet edhe si favizëm.

Mungesa e kësaj enzime lind nga një evolucion i llojit njerëzor: në fakt, për t’u mbrojtur nga malaria, trupi i njeriut ka zhvilluar mungesën e kësaj enzime, e cila luan një rol kyç në zhvillimin e sëmundjes së transmetuar nga malaria. bartës i mushkonjave. Siç mund të nxjerrim nga emri i kësaj intolerance, njerëzit me favizëm nuk mund të hanë fasule.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.