Home » Aciditeti i stomakut: çfarë të konsumoni për ta luftuar atë!

Aciditeti i stomakut: çfarë të konsumoni për ta luftuar atë!

Ndonjëherë urthi dhe ndjesia e aciditetit mund të nxiten nga ushqime të caktuara. Ne kemi përmbledhur  një udhëzues se si të menaxhoni dietën në mënyrën më të mirë.

Sa prej nesh, të paktën një herë në jetën tonë, ndoshta pas një vakti ose pas një periudhe stresi të rëndë, kemi përjetuar një ndjesi të pakëndshme të dhimbjes dhe urthit, ndonjëherë të shoqëruar me refluks gastrik?

Epo, ky grup tipik i simptomave, i quajtur zakonisht aciditet i stomakut, i përcaktuar klinikisht si urthi, është një nga manifestimet më tipike të sëmundjes së refluksit gastroesofageal (GERD) i njohur ndryshe si gastrit.

Më e shpeshtë gjatë ndryshimeve sezonale, periudhave të stresit të lartë ose fazave dietike jo të duhura, acidi i stomakut bëhet një simptomë e bezdisshme, e vështirë për tu menaxhuar, që shpesh kërkon kujdes mjekësor.

Aciditeti i stomakut: shkaktarët:

Aciditeti i stomakut mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm, disa që lidhen me zakonet e përditshme, të tjerët me kushtet patologjike.

Prandaj do të jetë e rëndësishme të mos nënvlerësohet asnjë simptomë, nëse është e vazhdueshme dhe rezistente ndaj terapive normale të ofruara nga mjeku.

Faktorët që mund të shkaktojnë dhe përkeqësojnë aciditetin e stomakut janë:

 • Mbipeshë dhe obezitet;
 • Alkooli dhe pirja e duhanit;
 • Dietë joadekuate;
 • Mënyrë jetese sedentare;
 • Stresi psiko-fizik;
 • Ndryshimi i sezonit;
 • Sëmundjet e sistemit gastrointestinal si hernia, infeksioni nga Helicobacter Pylori dhe të tjera.

Aciditeti i stomakut: dieta më e mirë

Cilido qoftë shkaku, ilaçi i parë për aciditetin në stomak është dieta dhe mënyra e jetesës. Kur ky siklet bëhet i vazhdushem, përpiquni t’i përmbaheni këtyre 10 rregullave të thjeshta dietike, për të zvogëluar sekretimin e acidit gastrik.

 • 1. Shmangni ushqimet me sasi të mëdha;
 • 2. Konsumoni një pjatë të parë me pak perime për drekë dhe një pjatë të dytë për darkë;
 • 3. Mos u ngopni me perime, por konsumoni një pjesë në fillimin e drekës dhe darkës;
 • 4. Shmangni konsumimin e frutave pas drekës dhe pas darkës;
 • 5. Shmangni agjërimet e gjata;
 • 6. Hani të paktën 5 vakte në ditë: mëngjes, snack, drekë, snac dhe darkë;
 • 7. Evitoni të shkoni në shtrat menjëherë pas një vakti;
 • 8. Shmangni pirjen e shumë ujit gjatë vakteve;
 • 9. Shmangni konsumimin e ushqimeve ose pijeve që janë shumë të nxehta ose shumë të ftohta;
 • 10. Përtypni shumë ushqimin, shumë ngadalë.

Aciditeti i stomakut: ushqimet e lejuara dhe ato të ndaluara:

Përveç respektimit të rregullave të thjeshta dietike, në rast të aciditetit në stomak do t’ju duhet t’i kushtoni vëmendje të veçantë konsumimit të ushqimeve të caktuara.

Në veçanti, do të duhet të kufizoni (për t’i shmangur plotësisht ato) konsumin e:

 • Kafesë, çajit dhe pijeve me gas;
 • Alkoolin;
 • çokollatë dhe kakao;
 • Nenexhikun;
 • Lloje të ndryshme të ushqimit të skuqur;
 • Djathëra të stazhonuar gjatë dhe të yndyrshëm;
 • Mish yndyror dhe salcice;
 • Qumështi i plotë dhe derivatet e tij;
 • Agrumet dhe domatet, vetëm në fazat akute
 • Erëza pikante;

Në vend të këtyre më lart, ju do të konsumoni:

 • Mish të lehtë dhe peshk;
 • Përfshirë drithërat;
 • Fruta dhe perime.

Ju gjithashtu mund të konsumoni të ashtuquajturat ushqime “funksionale”, të tilla si xhenxhefil dhe tërshërë, të cilat kanë një veprim natyral gastro-mbrojtës dhe antacid.

Rekomandohen kombinime ushqimore dhe shmangni ushqime të caktuara, për të menaxhuar më mirë aciditetin e stomakut, do t’ju ​​duhet të jeni të kujdesshëm për t’i kombinuar ato në mënyrën më të mirë.

Si hap i parë, gjithmonë duhet të hapni drekën dhe darkën me një pjatë me perime, mundësisht të gatuara në avull ose të ziera.

Gjithmonë shmangni shoqërimin e burimeve të ndryshme në një vakt, psh: të proteinave si mishi dhe peshku, mishi dhe produktet e qumështit, vezët dhe produktet e qumështit, peshku dhe produktet e qumështit ose peshku dhe vezët, do të jetë e rëndësishme që këto burime ushqimore “acide” të shoqërohen me ushqime natyrale. të tilla si perimet.

Për të zvogëluar kohën e zbrazjes së stomakut, ne gjithashtu ju këshillojmë që të shmangni lidhjen e karbohidrateve si makarona, bukë, patate, oriz ose drithëra, me proteina, duke përsëritur, siç u përmend më lartë, efikasitetin e lartë të një diete të shkëputur.

Mundohuni të bëni konsumin e frutave midis vakteve dhe përpiquni të shmangni kafenë klasike pas drekës sa më shumë që të jetë e mundur.