Skip to content
Home » Suplementet më të mira dhe këqija për shëndetin e zemrës.

Suplementet më të mira dhe këqija për shëndetin e zemrës.

Vaji i peshkut është më i suksesshmi, thotë një studim i ri, por mund të jetë koha për të bërë një krahasim me vitaminën C, vitaminën E, seleniumin dhe beta-karotenin.

Disa suplemente janë më të mira se të tjerat kur bëhet fjalë për uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, sipas një meta-analize të re të botuar në Journal of the American College of Cardiology.

Duke përdorur të dhëna nga 884 studime dhe më shumë se 883,000 pacientë, studiuesit në Universitetin Brown rishikuan sistematikisht të gjitha provat ekzistuese mbi mikronutrientët e marrë si suplemente dietike. Pas vlerësimit të 27 llojeve të ndryshme, ata identifikuan disa që reduktonin rrezikun e problemeve kardiovaskulare si sulmi në zemër ose goditje në tru, si dhe të tjera që nuk ofronin asnjë përfitim ose madje kishin një efekt negativ.

Kjo analizë përfaqëson hartën e parë gjithëpërfshirëse, të bazuar në prova, që përcakton efektet e mundshme të suplementeve mikronutriente në rezultatet e shëndetit të zemrës, tha hetuesi kryesor Simin Liu, MD, MPH, profesor i epidemiologjisë dhe mjekësisë në Universitetin Brown, në një njoftim për shtyp. “Studimi ynë nxjerr në pah rëndësinë e diversitetit të mikronutrientëve dhe balancën e përfitimeve dhe rreziqeve shëndetësore,” tha ai.

Acidet yndyrore omega-3, acidi folik dhe CoQ10 kishin dëshminë më të fortë të përfitimeve për zemrën!

Studimet e ndërhyrjes së kontrolluar të rastësishme të përfshira në hulumtim gjetën provat më të forta të përfitimeve të zemrës në suplementet e mëposhtme:

  1. Acidet yndyrore omega-3 (vaji i peshkut), të cilat ulnin vdekshmërinë nga sëmundjet kardiovaskulare
  2. Acidi folik, i cili ul rrezikun e goditjes në tru
  3. Koenzima Q10, e shitur si CoQ10, e cila ul vdekshmërinë nga të gjitha shkaqet.

Suplemente të tjera që tregojnë prova të reduktimit të rrezikut kardiovaskular ishin acidi yndyror omega-6, L-arginina, L-citrulline, vitamina D, magnezi, zinku, acidi alfa-lipoik, melatona, katekina, kurkumina, flavanoli, genisteina dhe kuercetina.

Suplementë të padobishëm dhe potencialisht të dëmshëm për shëndetin e zemrës janë:

Studimi zbuloi se disa suplemente nuk conin në përfitime për zemrën. Vitamina C, vitamina E dhe seleni nuk treguan asnjë efekt në rezultatet afatgjata të sëmundjeve kardiovaskulare (ose rrezikun e diabetit të tipit 2).

Një gjetje veçanërisht shqetësuese:

Suplementet me beta-karoten u shoqëruan me një rritje të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet.

Autorët e studimit kërkuan prova të tjera për të hetuar efektet afatgjata të disa mikronutrientëve.

“Identifikimi i përzierjes optimale të mikronutrientëve është i rëndësishëm, pasi jo të gjithë janë të dobishëm dhe disa mund të kenë edhe efekte të dëmshme”, tha Liu.

“Suplementet me antioksidantë nuk janë ekuivalente me ushqimet e pasura me antioksidantë”.

Suplementet me antioksidante mendohet se luajnë një rol në shëndetin e zemrës, sepse këto lëndë ushqyese punojnë për të reduktuar të ashtuquajturin “stres oksidativ”, një kontribues i njohur në shumë lloje të sëmundjeve kardiovaskulare.

Programet si dieta mesdhetare dhe qasjet dietike për të ndaluar hipertensionin, të cilat përmbajnë ushqime që janë natyralisht të pasura me antioksidantë, janë të dyja në përputhje me rekomandimet më të fundit dietike të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Por lëndët ushqyese në suplemente nuk janë saktësisht të njëjta me ato në ushqime, dhe rezultatet nga studimet e mëparshme që shikonin përfitimet e suplementeve me antioksidante kanë qenë të paqëndrueshme – një arsye pse suplementet nuk janë miratuar gjerësisht në kardiologjinë parandaluese, sipas autorëve.

Më parë, hulumtimi mbi plotësimin e mikronutrientëve është fokusuar kryesisht në efektet shëndetësore të një vitamine ose minerali të vetëm ose disa në një kohë, tha Dr. Liu. “Ne vendosëm të marrim një qasje gjithëpërfshirëse dhe sistematike për të vlerësuar të gjitha studimet e disponueshme dhe të aksesueshme publikisht që raportojnë të gjithë mikronutrientët, përfshirë fitokimikatet dhe suplementet antioksidante dhe efektet e tyre në faktorët e rrezikut kardiovaskular, si dhe sëmundjet e shumta kardiovaskulare.”

Jeni të interesuar të merrni suplemente?

Bisedoni ë parë me mjekun ose farmacistin tuaj.

“Është një ide e mirë që të konsultoheni me mjekun tuaj përpara se të merrni suplemente,” thotë Elizabeth Bradley, MD, drejtoreshë mjekësore e Qendrës për Mjekësinë Funksionale të Cleveland Clinic në Ohio, e cila nuk ishte e përfshirë në këtë hulumtim.

Nëse mjeku juaj rekomandon një suplement me vaj peshku omega-3, kini parasysh se markat e ndryshme mund të ndryshojnë në cilësi.

Burimi: https://www.everydayhealth.com/

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.