Skip to content
Home » Pirja e ujit të ftohtë: Përfitimet dhe Rreziqet.

Pirja e ujit të ftohtë: Përfitimet dhe Rreziqet.

Uji përfaqëson rreth 60% të peshës trupore të mashkullit dhe 50% të femrës, dhe për këtë arsye është një element thelbësor për mirëqenien dhe shëndetin e përgjithshëm.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, një burrë duhet të pijë rreth 2.9 litra ujë në ditë, një grua 2.2, ndërsa për fëmijët sasia varion nga 0.8-1 litra në intervalin midis gjashtë muajve dhe vitit të pare te moshës, deri në 2.1 për meshkuj dhe 1.9 për femrat midis 9 dhe 13 vjeç.

Nuk ka udhëzime zyrtare në lidhje me temperaturën e rekomanduar në të cilën duhet të konsumohet uji.

Uji elementi kryesor i organizmit

Pirja e ujit të ftohtë:

Rreziqet e mundshme

Shuarja e etjes me një pije të ftohtë, veçanërisht gjatë verës është një praktikë mjaft e zakonshme por mund të çojë në disa pasoja të pakëndshme.

Uji i ftohtë duhet të shmanget kur stërviteni gjatë verës.

  • Problemet e tretjes

Pirja e ujit të ftohtë me ose pas ngrënies mund të shkaktojë dhimbje stomaku, fryrje të stomakut dhe vështirësi në tretje.

Kjo mund të ndodhë sepse trupi ynë, dhe veçanërisht stomaku, ka një temperaturë të brendshme të saktë, e cila duhet të mbetet e pandryshuar dhe konstante sa më shumë që të jetë e mundur, por që bëhet e paekuilibruar me pirjen e ujit të ftohtë.

  • Dhimbje dhëmbësh dhe koke.

Uji i ftohtë gjithashtu nuk rekomandohet nëse vuani nga dhëmbë të ndjeshëm ose mishrat e dhëmbëve dhe dhimbje të fytit sepse mund të nxjerrë në pah simptomat. Përveç kësaj, duket se shkakton migrenë tek njerëzit që tashmë e kanë, përkeqëson disa simptoma të sëmundjes kronike dhe tendos zemrën, duke bërë punë shtesë për ta kthyer trupin në temperaturën e tij standarde.

  • Përkeqësimi i simptomave të gripit

Pas një studimi të fundit, u zbulua se pirja e ujit të ftohtë e ben mukusin e hundës më të trashë dhe më të vështirë për t’u pastruar. Prandaj, nuk rekomandohet në raste gripi ose simptomave të ftohjes.

Në këto situata, rekomandohet të pini ujë të nxehtë ose lëngje të tjera me temperaturë ambienti, të cilat do të ndihmonin për të marrë frymë më lehtë, për të kuruar ftohjet ose gripin, për të përmirësuar tretjen.

  • Dehidrimi

Kur keni shumë etje, instinkti është të konsumoni një gotë me ujë të ftohtë, me bindjen se shuan etjen më shumë dhe shpejt se uji në temperaturë ambjenti.

Ky është një mit i rremë. Jo vetëm kaq: pirja e ujit në temperaturë shumë të ulët mund të çojë në mënyrë paradoksale në një formë të lehtë të dehidrimit, e cila nga ana tjetër mund të gjenerojë migrenën, lodhjen, rraskapitjen dhe simptoma të tjera tipike të mungesës së lëngjeve në trup.

  • Mbingarkesa

Edhe kur jeni shumë i nxehtë ose jeni kthyer nga një sforcim i madh fizik, keni tendencë të pini një sasi të madhe ujit të ftohtë shpejt.

Në këtë rast, armiku është mbingarkesa, e shkaktuar gjithashtu nga ndryshimi tepër i papritur i temperaturës brenda stomakut. Për këtë arsye, nëse jeni i nxehtë, është më mirë të preferoni ujë në temperaturë ambjenti ose pak të freskët, duke e pirë ngadalë dhe me gllënjka të vogla.

Konsumoni uje.

Pirja e ujit të ftohtë:

Disa përfitime

  • Pirja e ujit të ftohtë nuk ka vetëm kundërindikacione, por gjithashtu mund të çojë në disa përfitime, veçanërisht nëse nuk bini tepër me temperaturat.
  • Uji është i pasur me minerale prandaj është thelbësore që ta pini vazhdimisht gjatë gjithë ditës, si në verë ashtu edhe në dimër, sepse ju ndihmon të qëndroni të hidratuar dhe të mbani nivelin e këtyre elementëve të çmuar të lartë për shëndetin.
  • Nëse merreni me një sport, në mënyrë që të mos rrezikoni që trupi të mbarojë mineralet dhe energjitë. Gllënjka e freskët, përveçse i shërben këtij qëllimi, do të ndihmonte në parandalimin e mbinxehjes së trupit dhe e bën stërvitjen më efektive.
  • E dobishme për të përmirësuar praktikën sportive dhe për të riekuilibruar elementët e humbur gjatë trajnimit, është uji i kokosit.

Ndihmon për të humbur peshë:

Pirja e ujit rregullisht përmirëson procesin e tretjes dhe ndihmon në mbajtjen e një peshe të ekuilibruar, pavarësisht nga temperatura.

Sidoqoftë, duket se pirja e tij e ftohtë mund të ndihmojë në djegien e disa kalorive më shumë gjatë tretjes, sepse trupi i nënshtrohet një përpjekje më të madhe për të mbajtur temperaturën e tij të brëndshme konstante. Në këtë rast, është gjithmonë më mirë të mos e teproni, për të shmangur shkaktimin e gjithë atyre shqetësimeve për shkak të këtij mekanizmi fiziologjik që folëm më lart.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.