Skip to content
Home » Osteoartriti, si të lehtësojmë dhimbjet.

Osteoartriti, si të lehtësojmë dhimbjet.

Ndër patologjitë më të rënda dhe më të dhimbshme që mund të shfaqen me kalimin e viteve, është osteoartriti, i cili prekë kyçet e disa pjesëve të trupit. Kjo sëmundje tenton të kufizojë ndjeshëm lëvizshmërinë e personave të prekur, kryesisht të moshuarve, duke shkaktuar edhe dhimbje të bezdisshme.

Megjithatë, në ditët e sotme, mjeksësia na lejon të ngadalësojë përparimin e sëmundjes dhe gjithashtu të zvogëlojë efektet negative të saj.

Krahasuar me të kaluarën, osteoartriti mund të luftohet në mënyrë më efektive përmes përdorimit të produkteve të caktuara, si medicinale ashtu edhe natyrale, të cilat gjithashtu mund të gjenden lehtësisht në farmaci.

Megjithatë, le të zbulojmë se çfarë është osteoartriti dhe cilat nga medikamentet dhe produktet farmaceutike tregohen si më efektive në luftimin e kësaj patologjie të rëndë. Midis tyre ka medikamente dhe suplemente por edhe kremera dhe ngjitese specifike.

Osteoartriti, një sëmundje degjenerative:

Kjo sëmundje, e njohur si Osteoartriti, ka tendencë të jetë kronike dhe prek veçanërisht kyçet e trupit, duke rezultuar në humbjen progresive të kërcit, më pas të zëvendësuar nga indi kockor, me pasojë dhimbje të konsiderueshme në zonat e prekura dhe humbje të elasticitetit dhe funksionalitetin. Veçanërisht të prekura janë nyjet e gishtërinjve dhe duarve, shpina dhe gjunjët.

Osteoartriti prek njerëzit në mënyrë progresive me kalimin e moshës, kryesisht gratë nga mosha 70 vjeç e lart dhe ato midis moshës 75 dhe 79 vjeç.

Megjithatë, edhe meshkujt mund t’ë preken nga kjo patologji e rëndë, megjithatë ajo përgjithësisht priret të ndodhë para moshës 45 vjeçare. Fatmirësisht, siç u përmend, ka disa mjete dhe strategji që mund të aplikohen për të parandaluar përparimin e kësaj sëmundjeje dhe të paktën për të zbutur efektet negative të saj.

Trajtimet për osteoartritin:

Ndër mënyrat për të përballuar këtë patologji, ka medikamente, si antiinflamatorët (NSAID) dhe suplemente të ndryshme, të cilat përmbajnë substanca specifike që ndihmojnë në përmirësimin e gjendjes dhe lëvizshmërisë së kyçeve të prekura.

E gjithë kjo, e kombinuar me një dietë të ekuilibruar dhe aktivitet fizik periodik, vonon përkeqësimin progresiv të gjendjes shëndetësore të këtyre pjesëve të trupit dhe përmirëson rrjedhshmërinë e lëvizjeve.

Një nga produktet e gjeneratës së fundit në treg janë ngjiteset e osteoartritit.

Këto veprojnë drejtpërdrejt në pjesën e prekur nga dhimbja, duke transmetuar përbërësin aktiv përmes lëkurës, në vend që të kalojnë përmes stomakut, siç ndodh kur merren medikamente nga goja. Në fakt, këto produkte synojnë të reduktojnë problemet e stomakut që lidhen me përdorimin e barnave të zakonshme dhe, në të njëjtën kohë, të veprojnë drejtpërdrejt në zonën e prekur.

Në ngjiteset e zakonshme, përbërësi aktiv shpërndahet në një polimer, i cili gjithashtu vepron si ngjitës. Produktet më të thjeshta lejojnë që medikamenti të kalojë në mënyrë pasive përmes lëkurës, ndërsa ato më komplekset, nga ana tjetër, përfshijnë ose një membranë që kryen çlirimin progresiv të përbërësit aktiv ose një sistem me disa shtresa, me një efekt dhe më lart. i gjithë përqendrimi i shpejtë i plazmës. Medikamentet më të zakonshme anti-inflamatore dhe analgjezike për osteoartritin bazohen në:

  • Ibuprofen
  • Naproxen
  • Diklofenak
  • Celecoxib
  • Acid mefenamic
  • Etoricoxib
  • indomethacin

Produktet e këtij lloji duhet të vendosen në zona pa qime dhe të hiqen 24 deri në 48 orë pas aplikimit. Siç e thamë, kjo zgjidhje ju lejon të shmangni marrjen e tepërt të barnave, të tilla si të ashtuquajturat (NSAID), dhe si rrjedhojë problemet e mundshme të intolerancës gastrike. Megjithatë, ngjiteset e osteoartritit rekomandohen Në rasteT me dhimbje të lehta ose mesatare dhe gjithmonë nën mbikëqyrjen mjekësore.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.