Skip to content
Home » Muaji i pare i shtatezanise:

Muaji i pare i shtatezanise:

Fillon nga dita e parë e menstruacioneve të fundit deri në 4 javë + 3 ditë (0jave – 4jave+ 3dite).

Java 1 deri 5 e shtatzënisë

Menstruacionet nuk vijnë: amenorrea është e ashtuquajtura “simptomë e probabilitetit”, pasi që nga fillimi i shtatzanise, menstruacionet nuk shfaqen më. Dhe nuk është i vetmi simptom.

Ndër simptomat më të zakonshme jane:

 • Vonesa e menstruacioneve
 • Humbje te vogla gjaku
 • Gjinj më të ndjeshëm
 • Thithat e errëta
 • Ndjeshmëria ndaj aromave
 • Shume te uritura
 • Bark i forte ose i fryre
 • Tension ose dhimbje te lehte ne fund te barkut
 • Urinim te shpeshte
 • Lodhje
 • Dhimbje koke
 • Ndryshime të papritura të humorit
 • Nauze
 • Kapsllëk
 • Kongjestion i hundës

Sidoqoftë, këto shenja nuk janë të mjaftueshme për të besuar se konceptimi ka ndodhur, por ju jep nje indicie dhe ju sugjeron që të kryhet testi i shtatzënisë.

Eja, bëje tani! Bli nje test te thjeshte ne farmaci!

Tremujori i parë i shtatzënisë

Pas fekondimit dhe implantimit të embrionit në zgavrën e mitrës, ndodhin transformime komplekse që fillojnë rrugën që çon nga konceptimi në formimin e embrionit dhe placentës: qeliza fillon të shumohet përmes nënndarjeve të njëpasnjëshme, dhe së shpejti të gjitha organet do të zhvillohen dhe pjesët e trupit. Duke u rritur me shpejtësi, fetusi së shpejti do të ketë madhësinë e një fasuleje dhe do të lëvizë vazhdimisht. Zemra rreh shpejt dhe zorra po formohet. Ashtu siç po marrin formë veshët, qepallat, goja dhe hunda.

Java e 2-të e shtatzënisë:

Fekondimi: Eshtë një javë potencialisht që ndryshon jetën. Në këtë fazë, veza nuk është fekonduar ende, por rruga drejt lindjes fillon këtu. Gjatë ovulimit, nëse veza takon spermatozoidin, shtatzënia do të fillojë.

Fetusi Foto e fetusit në 3 javë

Java e 3-te e shtatezanise:   Nga takimi midis vezës (gameta femërore) dhe spermës (gametës mashkullore) formohet zigota, qeliza e parë e organizmit të ri, e cila mund të fillojë udhëtimin e saj drejt endometrit nga këtu: fillon ndarja e qelizave. Kur zigota të mbillet, ajo do të quhet blastocist dhe ajo matet nga 0,1 deri në 0,2 milimetra.

Java e 4-të e shtatzënisë: Qelizat e blastocistit që ka fole në endometrium po vazhdojnë procesin e ndarjes: një pjesë e këtyre qelizave do të formojnë fetusin, pjesa tjetër do të formojnë placentën që do ta mbështjellë atë gjatë 40 javëve të shtatzënisë. Gjatë javës së katërt, formimi i vileve korionike ka përfunduar.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.