Home » Marrëdhënia midis nënës dhe fëmijës në vitet e para të jetës:

Marrëdhënia midis nënës dhe fëmijës në vitet e para të jetës:

Ushqyerja, përqafimet, higjena, ngushëllimi nga të qarat, vendosja e rutinës së gjumit dhe ngrënies, muzika, lojrat e para: çdo nënë do të donte ti bënte të gjitha këto me lartë dhe ndoshta të shtonte pika të tjera.

Por çfarë është vërtet e rëndësishme për marrëdhënien nënë-fëmijë në vitet e para të jetës?

Cilat janë aspektet mbi të cilat ia vlen të përqendroheni, pasi garantohet kujdesi fizik për një rritje të mirë dhe të shëndetshme të fëmijës? Lexo disa këshilla nga Farmaceutika.org më poshtë:

Rëndësia e nënës në vitet e para të jetës:

Ne jemi mësuar të mendojmë se i porsalinduri kryesisht ka nevojë për përgjigje të menjëhershme për nevojat e tij fizike: megjithatë, ne duhet të mendojmë se të gjithë fëmijët duhet të jenë në një marrëdhënie të ngrohtë dhe të dashur aq sa të ushqehen, pastrohen, flenë dhe të luajnë të sigurtë.

Në vitet e para të jetës, ajo që është jashtëzakonisht e rëndësishme për zhvillimin e shëndetshëm të një fëmije është marrëdhënia që krijohet dhe ndërtohet me të rriturin që kujdeset për të. Në shumicën e rasteve është nëna, por mund të jetë dhe babai: në disa raste mund të ketë më shumë se një person reference.

Kjo sepse marrëdhëniet përfaqësojnë “mjedisin” në të cilin rritet i vogli. Mjedisi në të cilin që në momentet e para pas lindjes i porsalinduri fillon të ketë përvojat e para dhe fillon të tregojë dhe stërvisë aftësitë e tij për të hyrë në një marrëdhënie me botën: le të mendojmë se fillon me njohjen e zërit të nënës,në orientimin e vështrimit drejt fytyrës se saj.

Të gjitha këto aftësi që i porsalinduri fillon të ketë gradualisht, falë përvojës që fëmija ka në marrëdhëniet me prindin që e mbështet atë. Falë studimeve, ne e dimë që këto përvoja mbështesin rritjen e trurit të tij dhe për këtë arsye zhvillimin e tij.

Në marrëdhëniet me nënën, fëmija përjeton botën përreth tij çdo ditë: ai stërvitet për të perceptuar, lëvizur, për të komunikuar nevojat e tij, interesat e tij dhe ngadalë ai gjithashtu fillon të “mendojë” pjesën e botës në të cilën ai ka ardhur “.

Durimi eshte celesi i suksesit me femijet:

Shkathtësi socio-emocionale:

Gjatë viteve të para të jetës në marrëdhëniet me nënën, fëmija ndërton aftësitë e tij socio-emocionale, pra ato aftësi që i duhen për të menaxhuar emocionet dhe marrëdhëniet e tij dhe të cilat i vogli mund t’i përdorë në situata të tjera në zhvillim.

Psh: Për raste të tilla si ndarja nga prindi për përfshirjen në çerdhe, të qenit me shokët dhe shoqet në kopësht , zgjidhja e një konflikti me vëllezërit e motrat, momente në të cilat ai ndjen frikë. Në marrëdhëniet me prindin, fëmija përjeton ne mënyrë të ndryshme emocionet, madje emocione negative dhe ndërton strategjitë e tij për t’i menaxhuar ato. Prandaj mund të themi se gjatë vitit të parë të jetës fëmija është në një “palestër përvojash” me prindin që e lejon atë të zbulojë botën përreth tij.

Marrëdhënia nënë-fëmijë në muajt e parë të jetës:

Këshilla:

Si mund të zhvillohet më së miri marrëdhënia nënë-fëmijë në muajt e parë të jetës?

Marrëdhënia midis nënës dhe fëmijës ndërtohet duke filluar nga përvoja e shkëmbimit të përditshëm. Ashtu si nevojat për ushqim, gjumë, pastrim, fëmija dëshiron të ndajë zbulimet e tij, emocionin e tij përballë sukseseve të tij. Ndihmoi kur ndihet në telashe , duhet të ndihet i mbrojtur kur përpiqet ta bëjë atë vetëm, dëshiron të ndihet i sigurt nëse frikësohet.

Prindi duhet ta tregojë veten të pranishëm dhe të disponueshëm para dëshirave dhe nevojave të fëmijës për marrëdhëniet, duke u përpjekur të kuptojë se çfarë emocionesh shpreh fëmija në atë moment dhe të përshtatet me gjëndjen e tij, siç janë lodhja, zemërimi, eksitimi.

Për shembull, ai mund ta qetësojë atë kur është nervoz, mund të buzëqeshë dhe ta komplimentojë kur i tregon diçka: fëmija që përpiqet të ndërtojë një dicka dhe shikon lart takon fytyrën e një te rrituri entuziast, ai ndjen vlerësim nga vështrimin i prindit.

Kur fëmija dëshiron të përpiqet të bëjë diçka vetë, idealja është të qëndroni në anë dhe ta inkurajoni atë. Dhe kur te ketë vështirësi ndihmojeni, bisedoni me të me një ton të qetë, ndërsa qëndroni e vendosur ndaj rregullave.

Kjo gjë e ndihmon fëmijën jo vetëm të vazhdojë me siguri në përvojën e njohjes së botës, por edhe të ndihet i kuptuar në emocionet që ndjen në kohë të ndryshme.

Për shembull, prindi që mban frikën e fëmijës për të fjetur ose për ta ngushëlluar fëmijën për zhgënjimin që duhet të ndalojë lojën, e ndihmon fëmijën të kuptojë se çfarë emocionesh po ndjen dhe që këto emocione mund të menaxhohen.

Po kështu, loja e përditshme me prindërit dhe dialogu nxisin eksplorimin, arsyetimin dhe mendimin tek ai, si dhe përkëdheljet, shkëmbimet e dashura dhe tonet e ngrohta me të cilat prindi flet me fëmijën e ndihmojnë atë të ndihet i sigurt dhe i mbrojtur.