Home » Karamelet “Me mjaltë” për dhimbjet e fytit: A funksionojnë?!

Karamelet “Me mjaltë” për dhimbjet e fytit: A funksionojnë?!

Karamelet “Me mjaltë” për dhimbjet e fytit: nuk funksionojnë vërtet dhe përbërësi kryesor nuk është fare mjalti! 

Mjalti është një ilaç popullor për dhimbjet e fytit dhe për këtë arsye disa prodhues kanë nxjerrë në treg tableta (karamele) të veçanta që, të paktën me sa duket, bazohen në këtë përbërës. 

Revista e konsumatorit Que Choisir na kujton efektivitetin e padëshmuar të këtyre karameleve për faktin se, në realitet, përbërësi kryesor nuk është fare mjalti.

Ata që duan të trajtojnë dhimbjet e fytit në mënyrë natyrale shpesh vendosin të blejnë karamele në një supermarket ose farmaci , të cilat në shumë raste reklamojnë fjalën “mjaltë” në pamje të parë. 

Por a janë ato vërtet efektive?

Në fakt, duke lexuar përbërjen e këtyre produkteve, rezulton se në shumë pak raste ato përmbajnë mjaltë të vërtetë. Në vend të kësaj, shpesh ka një aromë në vend të saj, pra një aromë artificiale, dhe ëmbëlsues dhe ngjyra që plotësojnë “iluzionin” e marrjes së mjaltit.

Në raste të tjera, mjalti është në përbërje si eksipient, ose si përbërës i produktit, i cili nuk ka efekte terapeutike.

Në etiketë prezenca e mjaltit tregohet sikur të ishte substanca kryesore nga e cila prodhohen ëmbëlsirat, shumë më e dukshme se përbërësit e tjerë kryesorë. Në praktikë, në shumicën e rasteve, kur gjejmë karamele me mjaltë dhe limon, ajo që po i referohemi është më shumë se çdo gjë tjetër shija e ëmbëlsirave. 

Kjo shpesh nuk është e qartë për konsumatorët!

Në fakt ka përbërës të tjerë që përcaktojnë efektivitetin dhe çdo efekt të padëshiruar të këtyre produkteve. 

Këto janë enzimat (lizozima) dhe antiseptikët (klorheksidina, amilmetakresol), të cilat: thekson Que Choisir, nuk kanë efekte të demonstruara kundër dhimbjeve të fytit, ose anestetikë (lidokainë, tetrakainë) që kanë pak efekt dhe paraqesin rrezikun e mpirjes së fytit.

Que Choisir gjithashtu jep disa shembuj:

Strepsils Honey Lemon, Throat Pastilles (Benagol) : Përmbajnë mjaltë si një lëndë ndihmëse, por në realitet dy përbërësit aktivë janë amylmetacresol dhe diklorobenzil alkool. 

Eksipientë janë gjithashtu vajra esencialë të limonit dhe mentes dhe një ngjyrues:

Efektiviteti, shkruan Que Choisir, nuk është i provuar.

E njëjta gjë vlen edhe për produkte të tjera tipike të tregut francez, si karamelet me mjaltë dhe limon Oropolis, Humex, Lysopaine, Drill dhe karamelet me alkool Mylan’it Amylmetacresol/diklorobenzyl.

Dhimbja e fytit e lidhur me një infeksion viral që është përgjithësisht e lehtë, kështu që marrja e këtyre tabletave nuk është e dobishme dhe revista franceze rekomandon shmangien e tyre, preferimin e llojeve të tjera të barnave ose zgjedhjen e mjaltit të vërtetë, të marrë përmes një pije të nxehtë ose ëmbëlsirave të vërteta me bazë mjalti, të cilat kanë një efekt qetësues në dhimbjen e fytit.

Burimi: https://www.quechoisir.org/