Skip to content
Home » Pse COVID-19 godet burrat më shumë se gratë?

Pse COVID-19 godet burrat më shumë se gratë?

Burra gra covid 19

Disa studime kanë treguar se më shumë burra vdesin nga COVID-19 sesa gratë.

Ekspertët thonë se një pjesë e arsyes është se gratë priren të kenë sistem imunitar më të fortë se burrat.Ata shtojnë se burrat gjithashtu priren të bëjnë sjellje më të rrezikshme, si duke injoruar distancat fizike dhe nuk i marrin simptomat seriozisht.

Të gjitha të dhënat dhe statistikat bazohen në të dhëna të disponueshme për publikun në kohën e botimit. Disa informacione mund të jenë të vjetruara. Vizitoni qendrën tonë të koronavirusit dhe ndiqni faqen tonë të përditësimeve të drejtpërdrejta për informacionet më të fundit mbi pandeminë COVID-19.

Më shumë burra vdesin nga COVID-19 në të gjithë botën sesa gratë, dhe arsyet e mundshme variojnë nga biologjia te zakonet e këqija.

Një studim i botuar në Prill në Kufijtë në Shëndetin Publik raportoi se burrat dhe gratë kishin të njëjtën gjasa të preknin koronavirusin e ri.

Sidoqoftë, studiuesit gjithashtu raportuan se burrat kanë më shumë gjasa të përjetojnë efekte të rënda të sëmundjes.

Studiuesit kinezë thanë se në një nëngrup të madh të pacientëve me COVID-19, më shumë se 70 përqind e atyre që vdiqën ishin burra. Ata thanë se gjetën rezultate të ngjashme kur shikuan hulumtimet mbi shpërthimin e sindromës së rëndë të frymëmarrjes akute (SARS) në vitin 2003 Studimi u mbështet nga të dhëna të tjera të botuara që nga fillimi i pandemisë COVID-19.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) raportoi se 63% e vdekjeve të lidhura me COVID-19 në Evropë ishin midis burrave.

Një studim nga Istituto Superiore di Sanità në Romë në Mars zbuloi se midis italianëve të shtruar në spital për koronavirusin e ri, 8% e burrave vdiqën krahasuar me 5% të grave.

Në New York City, burrat po vdesin nga virusi koronav me gati dy herë më shumë sesa gratë. Departamenti i shëndetësisë i qytetit raportoi në fillim të prillit se 43 vdekje nga COVID-19 për çdo 100,000 burra, krahasuar me 23 vdekje për çdo 100,000 gra.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) aktualisht nuk raportojnë vdekjet nga COVID-19 sipas gjinisë, por ekspertët nuk shohin asnjë arsye pse tendenca mund të ndryshojë në pjesë të tjera të vendit.

Disa nga arsyet pse COVID-19 mund të jetë më vdekjeprurëse për burrat sesa gratë mund të përfshijnë faktin se sëmundja e zemrës është më e zakonshme tek burrat e moshuar sesa tek gratë e moshuara.Studimet kanë zbuluar gjithashtu se hipertensioni dhe sëmundja e mëlçisë janë më të përhapura tek burrat dhe të gjitha kontribuojnë në rezultate më negative me COVID-19.”.

Enzimat dhe sistemi Imun:

Një studim i botuar më 10 maj 2020 raportoi se meshkujt kanë përqendrime më të larta të enzimës konvertuese të angiotenzinës 2 (ACE2) në gjakun e tyre sesa gratë.

Meqenëse ACE2 lejon koronavirusin të infektojë qeliza të shëndetshme, kjo mund të ndihmojë në shpjegimin pse burrat preken me lehte ndaj COVID-19 sesa gratë, raportuan studiuesit.

Sistemi imunitar gjithashtu mund të jetë një faktor.

Gjenetika gjithashtu mund të luajë një rol të rëndësishëm. Gratë, për shkak të kromozomit të tyre shtesë X, kanë një sistem imunitar dhe përgjigje më të fortë ndaj infeksioneve sesa burrat. Fenomeni në fakt ka nxitur fillimin e dy provave klinike në Shtetet e Bashkuara.

Në këto prova, shkencëtarët u japin burrave hormone seksuale nga COVID-19 të tilla si estrogjeni për të parë nëse kjo do t’i ndihmojë ata të rikuperohen nga sëmundja.

Burrat në fakt janë ‘seksi i dobët’

Meshkujt janë të kushtëzuar nga ana kulturore të mendojnë për veten e tyre të fortë, por “gratë nuk janë ‘seksi i dobët’ kur bëhet fjalë për imunitetin”.

Sjelljet që ndikojnë në shëndetin e mushkërive, të tilla si pirja e duhanit, gjithashtu mund të luajnë një rol në ndikimin vdekjeprurës të sëmundjes tek njerëzit.

Në Kinë, për shembull, pirja e duhanit është kryesisht një zakon mashkullor, me rezultatin që shumë burra vuajnë nga sëmundje kronike të mushkërive. “Kjo i vë burrat në një disavantazh shumë më të madh nëse infektohen nga COVID-19”.

OBSH vlerëson se ndotja e ajrit vret më shumë se 4 milion njerëz në vit duke kontribuar në sëmundje të tilla si astma, bronkiti, sëmundjet e mushkërive dhe zemrës dhe alergjitë e frymëmarrjes.

Një studim i fundit nga Shkolla e Shëndetit Publik Harvard TH Chan në Massachusetts raportoi se njerëzit që jetojnë në zona me nivele të larta të ndotjes së ajrit ka më shumë të ngjarë të vdesin nga COVID-19 sesa ata në zona më pak të ndotura. Ndotja mund të luajë gjithashtu një rol në nivelet e larta të vdekjeve nga COVID-19 midis njerëzve.

Në shumicën e kulturave, njerëzit kanë më shumë të ngjarë të përfshihen në punë në natyrë, duke i ekspozuar ata në kushte të lidhura me klimën ekstreme dhe ndotjen. Kjo mund të ketë një ndikim të drejtpërdrejtë në përgjigjen e tyre ndaj një infeksioni si COVID-19.

Shkalla më e lartë e vdekjeve në mesin e burrave në pandemi nuk është diçka e re. Sjellja e meshkujve gjatë pandemisë gjithashtu mund të rrisë ekspozimin e tyre ndaj koronavirusit të ri.

Një sondazh i Gallup i kryer, zbuloi se gratë ishin më të shqetësuara për COVID-19 sesa burrat (me një diferencë prej 62 deri në 58 përqind). Ka burra me sindromën e pathyeshmërisë që qëndron në themel të shumë sjelljeve dhe ata priren të jenë më pak të pajtueshëm me kufizime të lidhura me pandeminë siç është distancimi fizik.

Burrat kanë tendencë të vonojnë kërkimin e kujdesit shëndetësor dhe të injorojnë simptomat e sëmundjes.Nga burrat që u testuan, 23% ishin pozitivë për COVID-19, krahasuar me 16% të grave. Kjo ju jep një ide se si burrat shpesh nuk shfaqen në sistemin e kujdesit shëndetësor derisa të kenë simptoma të mëdha. Kjo është për të gjithë burrat tanë a, pa marrë parasysh se çfarë grupmoshe – nëse keni simptoma, duhet të siguroheni që të testoheni.

Burimi: Healthline

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.