Skip to content
Home » Diabetikët, këshilla për matjen e glukozës.

Diabetikët, këshilla për matjen e glukozës.

Diabeti mellitus karakterizohet nga një ndryshim i metabolizmit të sheqerit, i cili mund të shkaktojë hiperglicemi të alternuar me fazat e hipoglikemisë.

Për të vendosur diagnozën e diabetit, është thelbësore zbulimi i një vlere të sheqerit në gjak të esëll ≥ 126 mg/dl.

Diabeti mellitus aktualisht vlerësohet të prekë rreth 5% të popullsisë së botës dhe përhapja e saj pritet të rritet në dekadat e ardhshme.

Format e diabetit:

Ekzistojnë 2 forma të diabetit mellitus që ndryshojnë në kushtet e mungesës absolute të insulinës (karakteristikë e tipit 1) dhe mungesës së insulinës ose rezistencës relative ndaj insulinës (tipike e tipit 2).

Diabeti mellitus i tipit 1– ndjek një etiologji autoimune, ku antitrupat e vetë subjektit sulmojnë dhe shkatërrojnë qelizat e pankreasit përgjegjës për prodhimin e insulinës.

Diabeti i tipit 2 – i cili lind nga veprimi i kombinuar i faktorëve të ndryshëm mjedisorë dhe gjenetikë – është përkundrazi për shkak të një prodhimi të dobët të insulinës nga pankreasi ose nga një ndjeshmëri e dobët e qelizave të mëlçisë ndaj efektit të insulinës.

Krahas këtyre 2 formave të diabetit kronik, ekziston edhe një formë diabeti, që mund të zhvillohet gjatë shtatzënisë – i ashtuquajturi diabeti gestacional – i cili mbahet nën kontroll nga analizat rutinë të gjakut dhe trajtohet thjesht me dietë gjatë shtatëzanisë.

Pavarësisht nga një prevalencë e qartë e formës së tipit 2 – e quajtur edhe “dietike”, për shkak të ndikimit që dieta ka në fillimin dhe gjithashtu në vetë kurimin e sëmundjes – të gjithë diabetikët janë potencialisht të predispozuar për të pasur nevojë për integrim “kimik” të insulinës.

Produkte për diabetikët në farmaci: si të menaxhoni diabetin

Evolucioni i sotëm i teknologjisë mjekësore dhe farmaceutike u mundëson të gjithë personave me diabet të “menaxhojnë” sëmundjen në një mënyrë pjesërisht autonome, falë disponueshmërisë në treg të instrumenteve dhe pajisjeve për matjen e sheqerit në gjak dhe për vetë-administrimin e dozave të insulinës ditore.

Glukometrat. Janë matës praktik portativ të sheqerit në gjak, glukometrat përdorin një pikë gjaku të marrë përgjithësisht nga maja e gishtit dhe tregojnë rezultatin në pak sekonda. Eshtë e  dobishme matja në fund të vakteve për të kontrolluar nëse niveli i sheqerit është rritur, por edhe në periudha të tjera të ditës për të korrigjuar çdo episod të hipoglicemisë.

Maja shpimi: Për çdo matje, duhet të futet një majë e re, sterile në pajisjen e glukometrit.

Lancetat e gukometrit: Cdo lancetë përdoret për modelin dhe llojin e glukometirt të tij e cila duhet të jetë sterile dhe futet me dorë në çdo përdorim, pas së cilës është e nevojshme të depozitohet pika e gjakut të marrë me lancet dhe të pritet reagimi për disa sekonda.

Gjilpërat e stilolapsit të insulinës. Stilolapsat e parambushur me insulinë – ndryshe nga shiringat – ju lejojnë të kryeni një sërë infuzionesh me të njëjtën pajisje. Ata gjithashtu kanë avantazhin se mund të përdoren me një dorë dhe se nuk keni nevojë të shikoni vazhdimisht vendin e infuzionit. Në çdo rast, edhe “stilolapsat” si shiringat kërkojnë që gjilpërat të ndërrohen sa herë që përdoren: kjo është arsyeja pse është mirë që në farmaci të furnizoheni për të gjithë muajin e trajtimit.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.