Skip to content
Home » Emrat e femijeve Mbreterore: 10 më të bukurit për tu inspiruar !

Emrat e femijeve Mbreterore: 10 më të bukurit për tu inspiruar !

Emra per femije djale vajze

Emrat e femijeve te familjeve Mbreterore më të njohur: nga Charlotte te George, deri te Archie dhe më pas te emrat e Familjeve Mbreterore Spanjollë dhe Principata e Monakos.

10 emra Mbretëror të foshnjave !

Një foshnjë e re Mbretërore po vjen: Meghan Markle dhe Princi Harry po presin fëmijën e tyre të dytë dhe çifti, gjithmonë shumë i pranishëm në mediat ndërkombëtare dhe tabloidet në të gjithë botën, do të komunikojë emrin e zgjedhur për fëmijën. Librashitësit tashmë po punojnë për të parashikuar se cili do të jetë emri i djalit apo vajzës: ka nga ata që besojnë se do të preferohet një emër tradicional (dhe nëse është vajzë, shumë shpresojnë për një nderim të nënës së dashur të Harry-t, Princeshës Diana), ndërsa të tjerët janë të bindur se, në përputhje me zgjedhjet e tyre jokonvencionale të jetesës, çifti do të zgjedhë një emër më modern dhe më të modës. Në çdo rast, ngjarja e lumtur na ofron mundësinë për të bërë një udhëtim në botën e emrave të mbretërve më të njohur: nga Londra në Stokholm, këtu janë 10 emrat e foshnjave mbretërore, me origjinë dhe kuptim, nga të cilat mund të merrni frymëzim nëse duhet të zgjedhim emrin për foshnjën tonë.

George (Xhorxh)

George është djali i madh i Princit Britanik William dhe gruas së tij, dukeshës Catherine. Ai ka lindur në 2013 dhe është i treti në linjën e trashëgimisë në fron. Emri George rrjedh nga greqishtja Γεώργιος (Georgios), i cili nga ana tjetër buron nga dy elemente: γῆ (ge) që do të thotë “tokë” dhe ἔργον (ergon) që do të thotë “punë”.

Emri George, pra, do të thotë “fermer, toka që lëviz”. Emri Xhorxh lidhet mjaft mire dhe me Heroin tone kombetar Gjergj Kastriot Skernderbeu. Patriotik pse jo?!

Dita e emrit festohet në 23 Prill, në kujtim të Shën Gjergjit, një ushtar, një martiri i krishterë, i famshëm për vrasjen e dragoit.

Charlotte

Emri Charlotte është varianti femëror i emrit Charles dhe është me origjinë franceze. Eshtë një variant i emrit Carla, që rrjedh nga emri latin mesjetar Carolus, i cili ka një rrënjë gjermanike carl ose karl, që fillimisht do të thotë njeri, mashkull dhe më pas u bë, në një kuptim më të gjerë, “i lirë”. Charlotte është vajza e Princit William dhe Kate Middleton, Princesha Charlotte e Kembrixhit.

Në italisht Charlotte bëhet Carlotta, një emër gjithnjë e më popullor sidomos në vitet e fundit.

Eshtë një Charlotte Lucas e bekuar, një nga Martirët e Angers, e cila përkujtohet në 18 Janar, por në shumë raste preferohet të festohet dita e emrit në 4 nëntor, dita e Shën Karlit.

Louis (Luis)

Emri Louis është me origjinë gjermane dhe më pas franceze dhe do të thotë “luftëtar i famshëm”. Rrjedh nga emrat Chlodowich, Hlodwig ose Hlodowig, të zhvilluar së pari në formën Clodovicus, e cila më vonë u bë Ludovicus dhe më pas Looïs dhe Luis në frëngjishten e vjetër. Louis është emri i fëmijës së tretë të Princit William dhe Dukeshës Kate Middleton.

Në shumicën e rasteve Luigi feston ditën e tij të emrit në 21 Qershor në kujtim të Shën Luigi Gonzaga, mbrojtës i nxënësve të shkollës.

Archie

Archie është emri i zgjedhur nga Princi Harry dhe gruaja e tij Meghan për të parëlindurin e tyre. Eshtë një emër klasik, një nga më të njohurit në Mbretërinë e Bashkuar, zvogëlues i Archibald: është me origjinë gjermane që rrjedh nga shkrirja e dy elementeve: ercan (besnik) dhe tullac (guximtar). Pra Archie do të thotë “i sinqertë dhe i fortë”.

Eshtë një emër ngjitës, kështu që feston ditën e emrit në 1 nëntor, Ditën e Të Gjithë Shenjtorëve.

Victoria

Emri Victoria ka një traditë të gjatë në familjet mbretërore: është madje emri më i zakonshëm i femrave në mes të mbretërve. Vjen nga Victoria Latine, që do të thotë fitore. Falë këtij shpërthimi të popullaritetit, Vittoria renditet në vendin e dhjetë në renditjen e emrave femra.

Mund të festojë ditën e emrit në data të ndryshme, të tilla si 2 Shkurti, në kujtim të dëshmorit Santa Vittoria.

Elizabeta

Në familjet mbretërore, emri Elizabeth, i sjellë nga Mbretëresha aktuale e Anglisë, ishte emri i 5 përfaqësuesve të familjeve mbretërore. Eshtë një emër me origjinë aramaike të dhënë në hebraisht me emrin Elišéva. Emri është i përbërë nga El (“Zoti”) dhe një element i dytë në lidhje me sheva (femër nga shivah, “shtatë”) dhe me nishba (“ai u betua”).

Kuptimi i Elizabetës, pra, është “Zoti është një betim”.

Dita e emrit festohet më 23 shtator, në kujtim të Shën Elizabetës, nënës së Gjon Pagëzorit.

Xhakomo (Giacomo)

Giacomo është emri i fëmijës së dytë të Princit Albert II dhe Princeshës Charlène, Princit të Kurorës së Principatës së Monakos, i lindur në vitin 2014. Ai ka një motër binjake, Princeshën Gabriella, e lindur dy minuta para tij.

James rrjedh nga fjala biblike greke Ιακωβος (Iakobos), e përdorur në Dhjatën e Re për të përkthyer emrin hebraik Ya’aqov. Në latinishten e vonë emri u adaptua më pas me emrin Iacobus ose Iacōmus. Sipas disa burimeve, James do të ishte një emër teoforik dhe ka kuptimin e “Zotit të mbrojtur”.

Dita e emrit festohet më 25 korrik, në kujtim të Shën Xhejms Majorit.

Gabriella

Gabriella është motra binjake e Giacomo, vajza e Princit Albert II të Monakos dhe Princeshës Charlène, e lindur në 2014. Gabriella është forma femërore e emrit Gabriel, e cila rrjedh nga Hebraishtja G (Gavri’el) dhe do të thotë “njeri i fortë i Zoti ”.

Ka vetëm disa të bekuar që mbajnë këtë emër dhe dita e emrit mund të festohet më 8 shkurt ose 23 prill. Por gjithashtu mund të festohet me rastin e ditës së Shën Gabrielit: më 29 shtator, kur Kisha Katolike kremton kryeengjëjt Gabriel, Michael dhe Raphael.

Leonor (Leonora)

Leonor nga Bourbon-Spain, princesha e Asturias ka lindur në 2005 dhe është vajza e parë e Philip VI të Spanjës dhe gruas së tij, Mbretëreshës Letizia. Sipas Kushtetutës Spanjolle Leonor është trashëgimtari i fronit të Spanjës dhe ka titullin Princesha e Asturias.

Leonor është një zvogëlues i Eleonora, një emër spanjoll dhe gjithashtu italian, i cili ka origjinë të dyshimtë: sipas disa burimeve, emri i parë i Eleonora i Akuitanisë ishte Aenor ose Anor i cili gjithashtu u mbajt nga nëna e saj, Aénor i Châtellerault dhe për këtë arsye njerëzit , për ta dalluar nga e ëma, ai filloi ta thërriste te Aenor, Aenori tjetër. Sipas burimeve të tjera, Alienor do të ishte një variant i emrit Aenor ose një formë provansale e emrit Elena.

Eleonora feston ditën e emrit në 21 shkurt në kujtim të Eleonora di Provenza, Mbretëresha e Anglisë.

Sofia

Infanta of Spain Sofia e Bourbon-Spain, lindi në 2007 dhe është vajza e dytë e Philip VI të Spanjës dhe gruas së tij, Mbretëreshës Letizia. Ajo është e dyta në linjën e trashëgimisë në fronin spanjoll pas motrës së saj të madhe Leonor.

Sofia rrjedh nga Greqia e lashtë Sophia, që do të thotë ” mençuri”.

Sofia feston ditën e emrit më 30 shtator, në homazhe të Shën Sofisë, martire në Romë nën Trajanin, së bashku me tre vajzat e saj

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.