Skip to content
Home » Ekografia morfologjike: kur, si dhe pse bëhet?

Ekografia morfologjike: kur, si dhe pse bëhet?

Ekografia morfologjike, e quajtur ndryshe ekografia strukturore, është një hetim diagnostik që përfshin përdorimin e ultrazërit.

Ajo kryhet nga mjeku te gruaja shtatzënë për të parë nëse rritja e fetusit po ecën mirë dhe shtatzënia po zhvillohet në një mënyrë të rregullt. Ju do ta kuptoni shumë mirë, prandaj, sa e rëndësishme është ta bësh atë në kohën e duhur dhe në mënyrën e duhur.

Kështu që, mami, në këtë artikull do të gjeni të gjitha informacionet e mbledhura nga Farmaceutika.org , që ju nevojiten në këtë provim, të cilat janë kaq të rëndësishme për vazhdimin e mirë të shtatzënisë tuaj dhe shëndetin e foshnjës tuaj.

Kur bëhet ekografia morfologjike

Ekografia morfologjike duhet të kryhet ndërmjet javës së 19-të dhe 22-të të shtatzënisë.

Arsyeja pse kryhet në këtë periudhë dhe jo më parë është sepse të gjithë parametrat e rritjes, të cilave u referohet ekografia, janë ato që lidhen me një fetus 20 javor.

Ekografia Morfologjike

Si të përgatiteni për ekografine?

Që ekoja morfologjike të jetë e suksesshme, këshillohet të kryeni ekzaminimin me një fshikëz të plotë dhe pasi ta keni zbrazur plotësisht zorrën. Prandaj preferohet të pini disa gota ujë para se të shkoni në zyrën e mjekut ku do të kryhet ekzaminimi.

Vetëm në disa raste, për shembull nëse nëna është shumë e shëndoshë, mund të ketë vështirësi në zbulimin e disa parametrave për të cilët do të jetë e nevojshme të kryhen teste të reja. Duke pasur parasysh kompleksitetin e hetimit, e gjithë procedura mund të zgjasë nga 20 në 30 minuta. Rezultati zakonisht do t’ju dorëzohet direkt në fund të vizites.

Nëse qendra ku kryeni ekografine është e pajisur në mënyrë adekuate, është e mundur të kërkoni të kryeni ekon morfologjike me lehtësim te ultrazërit 3D. Për 4D duhet të prisni të paktën javën e 25-të për të marrë imazhe të qarta. Në këtë rast zakonisht lëshohet një CD me imazhet e zbuluara te foshnjes ne barkun tuaj.

Sa kushton ekografia morfologjike?

Meqenëse ky kontroll është përfshirë në mesin e 3 skanimeve me ultratinguj të detyrueshëm, dhe eshte nje nga ato analiza te cilat nuk i shpetoni dot gjate periudhes se bukur te shtatezanise, zakonisht nuk paguani asgjë për ta bërë atë. Sidoqoftë, nëse gruaja shtatzënë preferon të përdorë struktura private sesa publike ose të lidhura me to, kostoja zakonisht është midis 4000 dhe 6000 leke.

Rreziqet e ekografise morfologjike:

Ekografia morfologjike, si të gjithë ekografitë e tjera, kryhet duke përdorur teknikën e ultrazërit. Këto nuk janë vetëm përveç valëve të zërit që nuk janë të dëgjueshme nga njerëzit, por që mund të kalojnë barkun e nënës dhe fetusin duke i pare dhe degjuar me ane te kesaj aparature.

Informacioni i marrë në këtë mënyrë mblidhet nga një sensor që i shndërron ato në sinjale elektrike të afta për të prodhuar një imazh përkatës në ekranin e një pajisje kompjuterike. Ky proces është plotësisht i sigurt dhe pa dhimbje si për nënën e ardhshme ashtu edhe për foshnjën.

Çfarë mund të shihet meekografine e tremujorit te dytë?

Me tremujorin e dytë ose ekografinë morfologjike (e quajtur kështu sepse ju lejon të vlerësoni me kujdes “morfologjinë” e fetusit) është e mundur të vlerësoni gjatësinë, peshën dhe perimetrin e barkut të fetusit.

Gjithashtu vlerësohet funksionaliteti i saktë i traktit urinar, stomakut , zemra, mëlçia, veshkat, truri dhe tubi nervor analizohen nga pikëpamja strukturore. Në veçanti, nga zemra, para së gjithash kontrollohet që 2 atriat dhe 2 barkushet të jenë prezente dhe të ndara në mënyrë korrekte. Nga truri, nga ana tjetër, maten diametri biparietal, perimetri cefalik dhe diametri i trurit të vogël.

Gjatë ekzaminimit, është pothuajse me siguri e mundur të zbulohet seksi i fëmijës nëse nuk është tashmë e ditur dhe prania e organeve gjenitale mashkullore nëse është e pranishme. Më në fund, mbyllja e saktë e tubit nervor është vërejtur për të përjashtuar patologji të tilla si spina bifida.

Gjatë hetimit, mjeku vëren edhe parametra të tjerë të rëndësishëm për vazhdimin e mirë të shtatëzënësisë siç janë sasia e lëngut amniotik të pranishëm, futja e placentës dhe qarkullimi amë-fetal.

Ajo që nuk mund të shihet me strukturën:

Shumë mendojnë se ekografia morfologjike përdoret për të parë nëse fetusi është i shëndetshëm dhe nuk preket nga keqformimet. Në fakt, disa keqformime në lidhje me anomalitë e gjymtyrëve dhe organeve të brendshme mund të shihen me këtë ekzaminim.

Sidoqoftë, struktura nuk është një test i rekomanduar i shqyrtimit neonatal për të diagnostikuar ndonjë gjenetikë kromozomale dhe gjenetikë siç është Sindroma Daun. Për këtë lloj keqformimi është e nevojshme t’i drejtohet, Tri Testit ose analizës së kariotipit fetal ose testeve më invazive si amniocenteza ose CVS.

 
error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.