Skip to content
Home » Covid-19 i tejzgjatur, pasojat ne shendetin tone: Rrefim!

Covid-19 i tejzgjatur, pasojat ne shendetin tone: Rrefim!

Jam e bezdisur nga pacientët të cilët nuk kanë aspak frikë nga koronavirusi dhe janë të pasigurt për të mbrojtur veten dhe të tjerët nga virusi

Virusi Covid-19 nuk më tremb vërtet. Unë jam e re dhe e shëndetshme. Bej pak aktivitet fizik dhe fle mirë. Griperat e zezoneve i kam kaluar shume lehte. Por periudha e gjatë me Covid19 më tremb! Më frikëson shumë, dhe aq më tepër që kam lexuar se ka ngjashmëri midis Covidit të gjatë dhe Encefalomelitit Mialgjik. (ME). ME është një sëmundje e tmerrshme dhe mendoj se nëse njerëzit do të dinin më shumë për TE do të ishin shumë më të kujdesshëm ndaj Covid.

Arsyeja që unë di për ME është sepse një nga miqtë e mi më të mirë nga universiteti ka vuajtur me këtë gjendje për më shumë se një dekadë tashme. ME është një gjendje jashtëzakonisht e loshme dhe zhgënjyese për tu marrë me të. Njihet gjithashtu si sindroma e lodhjes kronike dhe, me pak fjalë, është një formë e lodhjes ekstreme.

Për mua nuk flitet shumë dhe për një kohë, nuk u mor seriozisht.

E pyeta mikun tim cilat janë tre gjërat më të këqija për ME. Ai tha: “E njohur si sëmundje jetime pasi askush nuk dëshiron ta marrë me vete … Ka mijëra njerëz në shtëpi me ME të rëndë që nuk mund të largohen nga shtëpia por nuk u ofrohet asnjë per kujdes shtëpiak. Edhe nëse mund të dilni jashtë shtëpisë, shumë qarqe nuk kanë asnjë strukturë trajtimi per ME. Unë kam pasur anëtarë të familjes me tendosje të shpinës të cilëve u ofrohet fizio, megjithatë dikujt që ka ME dhe nuk mund të ushtrojë  nuk i ofrohet asgjë”.

Supozimi se sëmundja është një çështje psikologjike për shkak të asnjë testi. Nuk ka test gjaku, kështu që shumë pacientë shtyhen drejt këshillimit. Kur u sëmura për herë të parë, më thanë se kisha ankth shëndetësor dhe gjithçka ishte në mendjen time:-me tha

Pyejtja ime eshte pse një person i shëndetshëm do të zgjohej një ditë dhe të trillonte të gjitha këto histori të ndjesive të çuditshme në trup? Unë akoma isha i shtyrë drejt këshillimit. A do ti ofrohej këshillimi i një pacienti me kancer si shërim?

“Ndikimi i sëmundjes në jetën dhe të ardhmen tuaj është i madh. Dikush që ka ME do të humbasë pjesën më të madhe të jetës së tij. Eshtë si të shkosh në pleqëri brenda natës. Nuk ka shërim. Ju duhet të mësoni të jeni një spektator i jetës, duke parë nga vija anësore ndërsa njerëzit ndjekin karrierën dhe familjen.

“Ju përfundoni të përjashtuar për shkak të natyrës së sëmundjes. Me këtë vijnë problemet e shëndetit mendor për shkak të ndryshimit në jetën tuaj. Para se të pranoni fatin tuaj, ju provoni një mori terapish alternative të mbushura me sharlatanë që ju premtojnë gjithçka. “

Shpresoj që komentet e tij t’ju japin një pasqyrë për tmerrin e të pasurit ME. Unë e di vetë: kur ai e pati atë për herë të parë, që unë në fakt mendoja se ishte një sëmundje psikologjike sesa një sëmundje fizike. Por sa më shumë kohë që kaloja me të dhe sa më shumë që flisja me të për këtë, aq më shumë ndjeja se kisha gabuar.

ME është padyshim një sëmundje që ka nevojë për shumë më shumë fonde dhe kërkime për të arritur në fund të saj. Të gjithë duhet ta marrim më seriozisht. Unë mendoj se gjatë Covid19 ndoshta do të çojë në një rivlerësim të madh të ME dhe shpresoj më shumë fonde për kërkime.

Për shkak të njohjes së hershme të Covidit të gjatë, ne të gjithë do të jemi shumë më të vetëdijshëm për ME gjatë viteve të ardhshme, dhe qëndrimi  që disa aktualisht shfaqin ndaj Covid do të shihet si një pozicion budallai.

Unë nuk do të dëshiroja ME-ne për armikun tim më të keq, pasi kam parë mikun tim duke vuajtur përmes tij. Shpresoj që Covid të jetë më pak e rëndë se unë, dhe jo një dënim shkatërrues i përjetshëm që është bërë për shumë njerëz. Njohja dhe frika ime ndaj meje sigurisht që më ka mbajtur në majë të gishtave për të mbrojtur veten nga Covid sa më shumë që të jetë e mundur.

Unë rregullisht kam testuar veten për Covid dhe, me sa di unë kam pak kohe qe e kalova ate, me simptomen e pare u izolova, bera te gjitha analizat e mundshme duke i perseritur cdo 3-4 dite me keshillen e mjekeve me te mire, piva rregullisht ato mjekime te rekomanduara dhe doza maksimale suplementesh ushqimore, fle shume, ha mire dhe eci shume. Bera testet disa here per 3 jave deri sa negativizimi nga Covid19 kishte ndodhur plotesisht. Duke thënë këtë, unë jam shumë e kujdesshme.

Ne jemi në një fazë kaq kritike në betejën kundër virusit. Shkalla e infeksionit mbetet e lartë, edhe pse duket se kemi kaluar kulmin. Sigurisht, është e vështirë, të bësh një jetë të kufizuar dhe shoqërore të izoluar, por nuk do të jetë keshtu përgjithmonë.

Por një vit tjetër, ose sa kohë që duhet, për të qenë i kujdesshëm mund të jetë ndryshimi midis jetës suaj të ktheheni në një të lumtur të shëndetshëm ose të merrni një ndryshim fatkeq të drejtimit si ai i mikut tim .

Këshilla ime është të jesh i zgjuar, të qëndrosh i sigurt dhe ta shikosh këtë si mundesi per vehten.

 Me poshte keni nje link per me shume rreth ME: https://www.osservatoriomalattierare.it/malattie-rare/stanchezza-cronica-sindrome-da

 
error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.