Skip to content
Home » Sekrecionet e bardha vaginale, Këshillat e farmacistes tonë.

Sekrecionet e bardha vaginale, Këshillat e farmacistes tonë.

Sekrecionet e bardha, të njohura si leucorrhoea, karakterizohet nga prania e sekrecioneve vaginale të bardha. Është një fenomen shumë i shpeshtë tek femrat që shfaqet gjatë ciklit menstrual dhe ka funksionin kryesor mbrojtjen e sistemit genital femëror nga infeksionet e mundshme. Ato mund të ndodhin pak ditë para ciklit menstrual, gjatë periudhës së ovulacionit dhe gjatë shtatzënisë.

Shkarkimet e bardha janë një sistem vetëmbrojtës i organizmit dhe nuk duhet të shqetësohemi pervec në disa raste që do ta shpjegojmë më poshtë.

Shkaqet e sekrecioneve të bardha vaginale:

Shkaqet e shkarkimit të sekrecioneve të bardha mund të jenë fiziologjike ose patologjike.

Shkaqet fiziologjike janë:

  • ovulacioni,
  • shtatzënia,
  • marrëdhëniet seksuale,
  • pas ovulacionit dhe
  • menopauza.

Shkarkimet e bardha shfaqen transparente dhe si ngjitëse, edhe në muajt e parë të shtatzënisë, kjo dukuri është për faktin se trupi po mbron mitrën nga mikrobet e mundshme. Shkarkimi i bardhë mund të ndodhë edhe për shkak të përdorimit të disa llojeve të pëlhurave që lëkura nuk i toleron.

Shumë shpesh stresi ndikon në shfaqjen e sekrecioneve të bardha, pasi tensioni fizik ndihmon në rritjen e vigjilencës, prandaj rriten edhe mbrojtja e trupit. Edhe në menopauzë, për shkak të mungesës së prodhimit të estrogjenit, mukozat vaginale hollohen dhe humbjet rriten.

Shkaktarët patologjikë të sekrecioneve të bardha vaginale mund të jenë Candida, klamidia, virusi herpes, infeksionet me virusin papilloma, gonorreja. Kur infeksionet janë të pranishme, sekrecionet e bardha bëhen shumë më të shpeshta dhe shoqërohen me parehati si kruajtje, djegie dhe erë të pakëndshme.

Cilat janë sëmundjet që lidhen me sekrecionet e bardha?

Vaginoza bakteriale: nuk ka simptoma të veçanta, përveç sekrecioneve të bardha të karakterizuara nga një erë e pakëndshme, pasi njihet, shërohet shpejt;

Klamidia: është e heshtur për një kohë të gjatë; kur shfaqet simptomat janë kruarje, sekrecione të bardha, dhimbje dhe djegie, në raste të rënda mund të arrijë në vezore duke shkaktuar humbje të fertilitetit, kjo sëmundje transmetohet seksualisht;

Candida: sekrecionet e bardha mund të marrin një ngjyrë të ndryshme, në bazë të ashpërsisë së infeksionit, simptomat shoqëruese janë kruajtje, irritim, djegie, dhimbje gjatë urinimit dhe gjatë marrëdhënieve seksuale, kjo sëmundje transmetohet seksualisht;

Gonorrea: nuk paraqet simptoma të veçanta, por fillimi mund të karakterizohet nga sekrecione të bardha, të cilat gjithashtu mund të marrin ngjyrën e gjelbër në të verdhë, nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë sterilitet;

Herpesi vaginal: përveç sekrecioneve të bardha, simptoma kryesore janë njollat ​​që shkaktojnë acarim dhe kruajtje, kjo sëmundje transmetohet seksualisht;

Virusi papilloma: është një infeksion që mund të ketë pasoja të rënda për këtë arsye vaksinimi është i detyrueshëm për gratë, manifestohet me kruajtje lokale në zonën e prekur dhe më pas sekrecione të bardha dhe lytha.

Këshillat e farmacistes:

Shkarkimet e bardha janë shumë të zakonshme, por për të shmangur acarimin, ne ju këshillojmë të vishni të brendshme pambuku, të cilat nxisin frymëmarrjen e lëkurës.

Gjithashtu ju rekomandojmë të respektohet higjiena e duhur intime, duke shmangur përdorimin shumë të shpeshtë të sapunëve, pasi ato mund të ndryshojnë pH-in vaginal.

Një rol shumë të rëndësishëm është ai i florës bakteriale vaginale, e përbërë nga lloje të ndryshme laktobacilesh të quajtura Flora Döderlein, të afta për të formuar një biofilm në mukozën me detyrën për të penguar rritjen dhe ngjitjen e mikroorganizmave potencialisht patogjenë. PH vaginal përcaktohet nga prania ose mungesa e këtyre laktobacileve.

Këto baktere në fakt janë në gjendje të prodhojnë acid laktik dhe peroksid hidrogjeni. Një ndryshim në florën bakteriale vaginale çon në një çekuilibër në pH vaginal me një rritje të mundshme të baktereve patogjene. Administrimi oral i laktobacileve është treguar të jetë efektiv në reduktimin e përsëritjes së infeksioneve.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.