Skip to content
Home » Thatësia vaginale, dhimbje gjatë aktit seksual

Thatësia vaginale, dhimbje gjatë aktit seksual

shendeti

Tharja vaginale është një çrregullim shumë i zakonshëm, kryesisht ndodh në menopauzë, për shkak të uljes së nivelit të estrogjenit që shkakton fillimin e atrofisë vaginale, ose zvogëlimin e trashësisë së mukozës vaginale.

Kjo atrofi vaginale mund të jetë :

  • e lehtë, 
  • e moderuar ose 
  • e rëndë. 

Atrofia vaginale është gjithashtu pjesë e sindromës gjenito-urinar, në të cilën hollimi i mukozës vaginale ndodh me shfaqjen e ndonjë djegie uretrale, shpeshtësiaë dhe urgjencë për urinim, hematuri ose prania e gjurmëve mund të shoqërohet me gjak në urinë , dizuri (pra urinim i dhimbshëm), ndjenja e peshës në fund të barkut dhe prania e infeksioneve gjenito-urinare. 

Vagina

Vagina në fakt ka një derivim të përbashkët embriogjenetik me uretrën dhe fshikëzën dhe kjo mund të çojë me kalimin e kohës në shfaqjen e ndryshimeve të zakonshme distrofike.

Të gjitha këto gjendje të përshkruara mund të çojnë në një numër të madh rastesh në shfaqjen e dispareunisë, pra shfaqjen e dhimbjes gjatë marrëdhënieve seksuale, që konsiderohet si çrregullimi më i bezdisshëm nga shumica e grave.

Thatësia vaginale

Thatësia vaginale: simptomat. 

Simtomat më të zakonshme të thatësisë vaginale janë:

  • djegia e uretrës;
  • frekuencë dhe urgjencë më e madhe për të urinuar;
  • gjakderdhje e lehtë;
  • dhimbje gjatë urinimit;
  • ndjesia e rëndesës në bark;
  • dhimbje gjatë aktit seksual.

Shkaqet e thatësisë vaginale:

Përveç menopauzës, thatësia vaginale mund të shkaktohet nga kimioterapia ose trajtimet radiologjike që vijnë nga patologjitë onkologjike. 

Mund të ndodhë gjithashtu si rezultat i kushteve autoimune si sindroma e Sjögren, e cila gjithashtu shkakton tharje të syve dhe gojës.

Thatësia e lehtë vaginale mund të ndodhë pas trajtimit me kontraceptivë oralë ose për vulvovaginitis si kandidoza.

Si vendoset diagnoza?

Për diagnozën do të kërkohet një ekzaminim i plotë nga një gjinekolog me përvojë të veçantë në këtë fushë, i cili do të jetë në gjendje t’i tregojë çdo gruaje trajtimin më të përshtatshëm bazuar në gjendjen e saj personale.

Thatësia vaginale: disa metoda për ta lehtësuar dhe terapia. 

Terapitë janë shumë të ndryshme dhe ndryshojnë sipas shkallës së atrofisë. 

Ka trajtime jo-hormonale si përdorimi i acidit hialuronik në xhel ose ovula, ose trajtime hormonale lokale me dozë të ulët si Estriol në xhel, të cilat duhet të përshkruhen vetëm pas një vizite të kujdesshme mjekësore për të përjashtuar ndonjë kundërindikacion të mundshëm.

Në rastin e sëmundjes atrofike të moderuar ose të rëndë, mund të bëhet përdorimi i ovulave vaginale Prasterone, gjë që ju lejon të merrni përfitime për të gjithë zonën gjenitourinare. 

Gjithashtu në këtë rast, trajtimi duhet të përshkruhet pas një vlerësimi të saktë të pamjes klinike individuale.

Një tjetër medikament i indikuar në rast të atrofisë së moderuar ose të rëndë është Spemifeni, i cili është pjesë e familjes SERM, ose modulatorët selektivë të estrogjenit, i cili vepron si estrogjeni në disa inde, siç është mukoza vaginale. 

Së fundi, gjithmonë në rast të atrofisë së moderuar ose të rëndë, mund të përdoret trajtimi me lazer, radiofrekuencë ose Caress Flow.

Trajtimi Caress Flow për thatësinë vaginale

Është një trajtim i thjeshtë në përdorim, jo ​​invaziv pa efekte anësore, i cili bazohet në sinergjinë e dy elementëve natyralë, jo hormonalë, që janë 1) oksigjeni molekular dhe 2) acidi hialuronik.

1.- Oksigjeni molekular është në gjendje të riaktivizojë mikroqarkullimin duke favorizuar rigjenerimin e indeve, duke përmirësuar trofizmin, pra tonin dhe elasticitetin e indeve.

2.- Nga ana tjetër, acidi hialuronik ka një fuqi të lartë hidratuese dhe një veprim të theksuar fiziologjik në ruajtjen e turgorit dhe plasticitetit të indeve.

Rekomandohen pesë seanca, secila prej 15 minutash dhe të dhënat e fundit të literaturës tregojnë rezultate të shkëlqyera në trajtimin e atrofisë vaginale dhe çrregullimeve të tjera të traktit gjenitourinar, duke garantuar kështu një përmirësim të qartë të dispareunisë, ose dhimbjes gjatë marrëdhënieve që është qëllimi kryesor që pacientët vendosin që ta përdorin. 

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version