Skip to content
Home » Sekrecionet vaginale, si ti njohim?

Sekrecionet vaginale, si ti njohim?

shendeti

Rrjedhjet e bardha, të njohura si leucorrhoea, ndodhin nga prania e sekrecioneve vaginale të bardha gjatë ditës dhe natës. 

Është një fenomen shumë i zakonshëm tek femrat që shfaqet gjatë ciklit menstrual dhe ka funksionin kryesor mbrojtjen e sistemit gjenital femëror nga çdo infeksion. 

Ato mund të ndodhin pak para ciklit menstrual, gjatë periudhës së ovulacionit dhe gjatë shtatzënisë.

Rrjedhjet e bardha janë një sistem vetëmbrojtës i trupit dhe nuk duhet të jetë alarmuese, përveç në disa raste.

Shkaktarët e sekrecione të bardha vaginale:

Shkaqet e sekrecioneve të bardha mund të jenë fiziologjike ose patologjike. 

Shkaktarët fiziologjikë janë ovulacioni, shtatzënia, marrëdhëniet seksuale, pas ovulacionit dhe menopauza. 

Në këtë rast, shkarkimet e bardha duken transparente dhe ngjitëse, edhe në muajt e parë të shtatzënisë, kjo dukuri vjen për faktin se organizmi po mbron mitrën nga çdo mikrob. 

Shkarkimi i bardhë mund të ndodhë edhe për shkak të përdorimit të disa llojeve të pëlhurave që lëkura nuk i toleron. 

Stresi shumë shpesh ndikon në shfaqjen e humbjeve të bardha, pasi tensioni fizik kontribuon në rritjen e gjendjes së gatishmërisë, ndaj rritet edhe mbrojtja e trupit. Edhe në menopauzë, për shkak të mungesës së prodhimit të estrogjenit, mukozat vaginale bëhen më të holla dhe humbjet rriten.

Shkaktarët patologjikë të sekrecioneve të bardha vaginale mund të jenë Candida, klamidia, virusi herpes, infeksionet me virusin papilloma, gonorrea. 

Kur infeksionet janë të pranishme, sekrecionet e bardha bëhen shumë më të shpeshta dhe shoqërohen me parehati si kruajtje, djegie dhe erë të pakëndshme.

Cilat janë sëmundjet që lidhen me sekrecionet e bardha?

Vaginoza bakteriale: nuk ka simptoma të veçanta, përveç sekrecioneve të bardha të karakterizuara nga një erë e pakëndshme, e cila pasi diagnostikohet, shërohet shpejt;

Klamidia – është e heshtur për një kohë të gjatë; kur shfaqet simptomat janë kruarje, sekrecione të bardha, dhimbje dhe djegie, në raste të rënda mund të arrijë në vezore duke shkaktuar humbje të fertilitetit, dhe transmetohet seksualisht;

Candida: sekrecionet e bardha mund të marrin ngjyra të ndryshme, sipas ashpërsisë së infeksionit, simptomat shoqëruese janë kruajtje, irritim, djegie, dhimbje në urinim dhe gjatë marrëdhënieve seksuale dhe transmetohet seksualisht;

Gonorrea: nuk paraqen simptoma të veçanta, por fillimi mund të karakterizohet me rrjedhje të bardhë që mund të bëhet edhe e gjelbër, nëse nuk trajtohet mund të shkaktojë sterilitet;

Herpesi vaginal: përveç sekrecioneve të bardha, simptoma kryesore janë njollat ​​që shkaktojnë acarim dhe kruajtje, e cila transmetohet seksualisht;

Virusi papilloma: është një infeksion që mund të ketë pasoja të rënda për këtë, vaksinimi është i detyrueshëm për gratë, manifestohet me kruajtje lokale në zonën e prekur dhe më pas sekrecione të bardha dhe lytha.

Këshilla nga farmacistja. 

Shkarkimet e bardha janë shumë të zakonshme, por për të shmangur acarimin, ne të www.farmaceutika.org ju rekomandojmë që të vishni të brëndëshme pambuku, të cilat nxisin frymëmarrjen e lëkurës. 

Gjithashtu rekomandohet të respektohet higjiena e duhur intime, duke shmangur përdorimin shumë të shpeshtë të sapunëve, pasi ato mund të ndryshojnë pH-in vaginal. 

Një rol shumë të rëndësishëm është ai i florës bakteriale vaginale, e përbërë nga lloje të ndryshme laktobacilesh të quajtura flora e Döderlein, të aftë për të formuar një biofilm në mukozën me detyrën për të penguar rritjen dhe ngjitjen e mikroorganizmave potencialisht patogjenë. 

PH vaginal përcaktohet nga prania ose mungesa e laktobacileve. Këto baktere janë në fakt të afta të prodhojnë acid laktik dhe peroksid hidrogjeni. Një ndryshim në florën bakteriale vaginale çon në një çekuilibër të pH vaginale me një rritje të mundshme të baktereve patogjene. 

Administrimi oral i laktobacileve është treguar të jetë efektiv në reduktimin e përsëritjes së infeksioneve.

Për çdo problematikë në lidhje me artikullin më lart duhet të këshilloheni me gjinekologun tuaj.

 

Këto janë informacione të mbledhura me kujdes dhe këshilla për të rritur cilësinë e shëndetit tuaj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version