Skip to content
Home » Sa orë në ditë është mirë të flesh:

Sa orë në ditë është mirë të flesh:

Sa orë ju nevojiten për të fjetur? “Më thuaj sa orë fle dhe të them kush je”

Gjumi është një proces ciklik që ruan shëndetin tonë fizik dhe mendor çdo natë. Sa dimë realisht dhe sa orë duhet të flemë?

Shkenca e ka treguar këtë: përveç dietës dhe stërvitjes, gjumi i mirë është baza e një stili jetese të shëndetshme.

Funksionet e tij janë të shumta:

  • ndikon në produktivitet,
  • balancon jeten dhe ndihmon në luftimin e stresit,
  • rrit sistemin imunitar, kujtesën dhe përqendrimin
  • dhe na lejon të jetojmë më mirë.

Por si mund të flini mirë? Është çështje sasie, cilësie dhe rregullsie.

Sasia: sa orë ju nevojiten për të fjetur?

Të gjithë e dimë se fëmijët duhet të flenë shumë, por a keni menduar ndonjëherë se sa shumë duhet të flenë adoleshentët dhe të rriturit?

Numri i orëve të gjumit të rekomanduar ndryshon sipas moshës dhe me rritjen e tij zvogëlohet në mënyrë progresive, duke shkuar nga 12-16 për foshnjat, duke përfshirë dremitjet, në të paktën 8-10 për adoleshentët. Në vitin 2015, ekspertët nga Akademia Amerikane e Mjekësisë së Gjumit dhe Shoqata e Kërkimit të Gjumit përcaktuan se për një jetë të shëndetshme, një i rritur duhet të flejë të paktën 7 orë në natë.

Studimet tregojnë se gjumi për më pak orë çdo ditë mund të rrisë rrezikun e problemeve shëndetësore, si obeziteti, diabeti, hipertensioni dhe sëmundjet e zemrës, depresioni dhe reduktimi i efikasitetit të sistemit imunitar, si dhe të ndikojë në nivelin e vëmendjes.

Disa të rritur, veçanërisht të rinjtë ose të sëmurët kronikë, duhet të flenë me orë të gjata për t’u ndjerë mirë. Të tjerët, ndihen plotësisht të rigjeneruar pas më pak se 7 orë gjumë, por ata janë ne pakicë. Ekspertët i përcaktojnë “të rriturit që flenë gjatë” si të rriturit që kanë nevojë për 10-12 orë gjumë dhe “Flënë pak” janë ata që ndihen mirë me më pak se 6 orë gjume në ditë, pa pasur nevojë të rikuperohen me dremitje. Prandaj, 7 orët janë treguese, por rekomandohen për të qëndruar të shëndetshëm.

Sasia dhe cilësia e gjumit: disa këshilla që duhen ndjekur për të kaluar netë të qeta

Përveç sasisë së orëve të gjumit, cilësia e pushimit është gjithashtu thelbësore.

Të shkosh për të fjetur në kohën e duhur është e rëndësishme: gjumi është pjesë e ciklit të ditës dhe trupi pushon më mirë gjatë natës, kur është errësirë. Secili prej nesh, në rënien në gjumë, ka zakone subjektive, të cilat mund të ndryshojnë në varësi të faktorëve mjedisorë, si temperatura dhe drita, faktorë social, si dhe mosha.

Në çdo rast, mekanizmi funksionon më mirë nëse e stërvitni trupin tuaj me disa zakone të mira: zgjimi pak a shumë gjithmonë në të njëjtën kohë dhe të shkoni në shtrat kur ndiheni të përgjumur është mënyra më e lehtë për të vazhduar me ritmet normale, dhe te ndjeheni më mirë.

Për të fjetur mirë, është gjithashtu e rëndësishme të reduktohet konsumi i substancave stimuluese, si alkooli dhe duhani, dhe të kufizohet përdorimi i pajisjeve teknologjike, veçanërisht ekranet e kompjuterëve dhe celularëve, të cilat i sugjerojnë trurit që koha për të fjetur nuk ka ardhur..

Për të përgatitur trupin tuaj për gjumë, mund të jetë e dobishme të kryeni disa rituale që, nëse përsëriten vazhdimisht për disa javë, i mësojnë trurit kur është koha për të fjetur: një banjë e nxehtë, disa faqe të një libri të mirë, filxhan qumësht të ngrohtë, ndoshta me biskota, dëgjimi i muzikës relaksuese, janë të gjitha menyrat që, nëse përsëriten vazhdimisht me kalimin e kohës, truri do t’i njohë si pararendës të gjumit, duke përgatitur trupin për pushim.

Si funksionon gjumi?

Ekzistojnë dy lloje kryesore të gjumit: gjumi me lëvizje të shpejta të syve (REM), i karakterizuar nga lëvizje të shpejta të syve dhe ëndrra më të gjalla, dhe gjumi jo REM, në të cilin sytë mbeten të palëvizshëm dhe valët e trurit ngadalësohen dhe sinkronizohen.

Kur flemë, kalojmë nga REM në jo-REM disa herë në mënyrë ciklike, me periudhat e REM duke u bërë më të gjata dhe më të thella.

Tek të rriturit, normalisht, fazat e para të gjumit janë jo-REM: në fazën e parë, e cila zgjat disa minuta, rrahjet e zemrës, frymëmarrja dhe lëvizjet e syve fillojnë të ngadalësohen, ndërsa muskujt fillojnë të relaksohen.

Në fazat e mëvonshme, truri bëhet gjithnjë e më i pandjeshëm ndaj stimujve të jashtëm dhe pas rreth 1 ore e gjysmë hyjmë në fazën REM, e karakterizuar nga lëvizje të shpejta të syve. Në këtë fazë, frymëmarrja bëhet më e shpejtë dhe më e çrregullt, rrahjet e zemrës dhe presioni rriten, krahët dhe këmbët përkohësisht “paralizohen” dhe ëndrrat bëhen më të gjalla.

Pse duhet të flemë?

Ne i dimë efektet negative që ndodhin në trup kur na mungon gjumi, por arsyet që na çuan në këtë nevojë fiziologjike janë ende çështje debati.

Shkenca nuk ka gjetur ende një përgjigje të vetme dhe pyetja është ende në analizë.

Megjithatë, ka disa teori kryesore, le t’i shohim së bashku:

  1. Teoria e pasivitetit: argumenton se gjumi është një përshtatje që ka ndodhur në rrjedhën e evolucionit për të na mbajtur joaktivë gjatë një periudhe veçanërisht të rrezikshme, natën (errësira, sulmet nga grabitqarët, etj.). Prandaj, gjumi natën na mbronte nga rreziqet;
  2. Teoria e ruajtjes së energjisë: sot ne kemi ushqim të disponueshëm praktikisht kudo dhe në çdo kohë, por për paraardhësit tanë nuk ishte kështu. Ne e dimë se duke fjetur ne konsumojmë më pak energji dhe disa studiues argumentojnë se funksioni parësor i gjumit është pikërisht të kursejë energji në një kohë të ditës ku dikur do të kishte qenë më e vështirë për të marrë ushqim;
  3. Teoria e rimëkëmbjes: gjatë gjumit, trupi ynë është në gjendje të riparojë veten, të sintetizojë proteinat dhe të çlirojë hormone, por edhe të pastrojë trurin nga produktet e mbeturinave dhe toksinat;
  4. Teoria e Plasticitetit të trurit: Një nga shpjegimet më të fundit përse flemë bazohet në faktin se gjumi shkakton ndryshime në tru që ende nuk janë kuptuar dhe studiuar mirë.

Pse mund të mos jetë e qartë, por të gjithë e dimë se nuk ka asgjë më të mirë se një shtrat komod kur jeni të përgjumur. Naten e mire!

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version