Skip to content
Home » Cilat janë pyetjet më të shpeshta të një personi që vuan nga ankthi? 

Cilat janë pyetjet më të shpeshta të një personi që vuan nga ankthi? 

shendeti

Disa pyetje janë shumë të zakonshme tek ata që vuajnë nga ankthi. Nga njëra prej tyre, është e thjeshtë: një psikodiagnozë e përgjithshme mund të bëhet në më pak se pesë minuta, nëse je i trajnuar. 

Le të shohim se cilat janë kërkesat më të zakonshme të një personi që vuan nga ankthi dhe si të përgjigjemi.

Pse kam ankth?

“Më parë nuk vuaja! Pse tani?”, Kjo është një nga pyetjet e para që i bën vetes pacienti me ankth. Kjo ndodh sepse jemi mësuar ta konsiderojmë veten qenie të përsosura dhe ta konsiderojmë ankthin si dobësi. 

Truku është të mësoni të merreni me çrregullimin tuaj të ankthit ashtu siç bëni me çdo problem shëndetësor, pra ta trajtoni atë me ndihmën e një specialisti.

Po sikur të kem një rikthim (të ankthit)?

Të menduarit për të mos u rikthyer në gjëndje ankthi tregon një ngurtësi mendimi: Asgjë nuk është e përhershme dhe përfundimtare, edhe në trajtime mjekësore. 

Por psikoterapia ndihmon në marrjen e mjeteve që mund të përdoren në çdo kohë që ju lejojnë ta mbani problemin nën kontroll dhe, ndoshta, të mos vuani më në të ardhmen.

Po sikur të bëhem më keq duke vajtur tek doktori?

“A nuk është se duke bërë si thonë mjekët, problemi im do të shtohet?”. 

Në këtë rast është një formë besëtytnie: kjo është edhe një shprehje shqetësimi, frike se nëse bëni ose nuk bëni disa gjëra, mund t’ju ndodhë diçka e keqe, tipike për mendimin e atyre që kanë çrregullime obsesive. 

Pacienti duhet të mësojë të mbështetet te specialisti dhe të përpiqet të zbatojë atë që rekomandohet: në këtë mënyrë mund të trajtohen sjelljet obsesive.

Pse mu kthye gjëndja e ankthit përsëri?

Kjo pyetje është zakonisht një shenjë e një dekurajimi. Nëse shqetësoheni për rikthimin, kjo do të thotë se ankthi nuk ka mbaruar ende dhe se, ndoshta, diçka ka shkuar keq: pacienti nuk ka vënë në praktikë mjetet që ka marrë ose është e nevojshme të mbështetet te një specialist tjetër.

Sa kohë duhet për t’u shëruar?

Nëse vuani nga ankthi dhe po merrni një kurë mjekimi për tu shëruar , vjen një moment kur filloni të kuptoni qartë se po përmirësoheni. 

Por a është vërtet kështu? Në realitet, një dozë e vogël ankthi është normale dhe pozitive, sepse ndihmon për të mbajtur vëmendjen te qëllimi që duhet arritur, përkundrazi është patologjik kur na pengon ta arrijmë atë. 

Arritja e këtij ekuilibri mund të marrë kohë të ndryshme për çdo pacient

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version