Skip to content
Home » Helicobacter Pylori, Këshillat e farmacistes.

Helicobacter Pylori, Këshillat e farmacistes.

Helicobacter Pylori është një bakter patogjen që jeton në mukozën e stomakut, poshtë mukusit që rreshton muret e organit. Ky bakter ka aftësinë të përshtatet me një mjedis të tillë armiqësor si ai shumë acid i stomakut dhe duke folezuar në qelizat e mukozës gastrike.

Cilat janë simptomat e Helicobacter Pylory?

Simptomat më të zakonshme të infeksionit me Helicobacter Pylori janë të

  • përziera,
  • humbja e oreksit,
  • të vjella,
  • urthi,
  • dhimbje barku që përkeqësohet,
  • gjuha e bardhë, ënjtja,
  • era e keqe e gojës,
  • diarreja dhe nëse nuk trajtohet,
  • edhe gjakderdhja.

Nonjëherë njerëzit me këtë infeksion nuk janë të vetëdijshëm se e kanë këtë bakter sepse infeksioni është asimptomatik. Infeksioni me Helicobacter Pylori mund të shkaktojë ulçera peptike (të stomakut ose duodenale) me të vjella me gjak ose jashtëqitje të zeza që tregojnë gjakderdhje gastrike ose duodenale.

Disa studime pohojnë se Helicobacter Pylori shkakton inflamacion të murit të brendshëm të stomakut, duke shkaktuar kështu një dëmtim. Lezionet mund të prekin mukozën dhe murin e stomakut ose pjesën e parë të zorrëve dhe acidi i prodhuar nga gjëndrat e stomakut shkakton një përkeqësim të mëtejshëm të lezioneve që mund të çojnë në ulçera dhe në varësi të vendndodhjes ato do të jenë gastrike ose duodenale.

 Në raste të tilla, mund të shfaqet anemi nga mungesa e hekurit ose disa forma të trombocitopenisë autoimune.

Infeksioni Helicobacter Pylori, në disa persona të predispozuar, mund të stimulojë shfaqjen e limfomës së stomakut ose kancerit të stomakut.

Shkaqet e Helicobacter Pylori:

Shkaqet e infeksionit me Helicobacter Pylori duhen gjetur mbi të gjitha në jetën e përditshme.

Patogjeni mund të jetë i pranishëm në disa ushqime të tilla si perimet dhe zarzavatet e kontaminuara ose uji (transmetimi fekal-oral). Është gjithashtu e mundur të vihet në kontakt me patogjenin përmes ushqimit të larë ose të gatuar keq.

Duke qenë një bakter patogjen, ai mund të transmetohet lehtësisht midis individëve. Ekziston një probabilitet i lartë i infektimit midis njerëzve që jetojnë në të njëjtën shtëpi.

https://www.instagram.com/reel/CsnhVMftSKP/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Parandalimi i Helicobacter Pylori:

Studimet e shumta të kryera deri më tani nuk kanë përcaktuar një shkak të sigurt të vendosjes patogjene në trupin e njeriut për këtë arsye indikacionet për parandalimin e shfaqjes së këtij infeksioni janë mjaft të thjeshta dhe konsistojnë në larjen dhe gatimin me kujdes të ushqimit dhe pirjen e ujit të pijshëm nga të sigurt. dhe lani duart me sapun dhe ujë para se të hani dhe pasi të përdorni tualetin.

Përdorimi i disa barnave në këtë patologji nuk rekomandohet pasi mund të përkeqësojnë acarimin e mukozës së stomakut, prandaj nuk rekomandohet përdorimi i barnave antiinflamatore josteroide (NSAIDs).

Çfarë duhet të hani me Helicobater Pylori?

Ndër ushqimet që ne të farmaceutika.org ju rekomandojmë të hani nëse jeni të prekur nga Helicobacter Pylori janë qumështi gjysmë i skremuar, mishi dhe peshku i bardhë i zier në avull ose i pjekur në skarë, perime të gatuara dhe të gjalla, fruta dhe kos me pak yndyrë.

Duhet të shmangen ushqimet pikante, mishi dhe peshku me yndyrë, ushqimet e skuqura, pijet e gazuara ose alkoolike, kafeja dhe çaji.

Këshillat e farmacistes

Terapia klasike e përshkruar nga mjeku do të konsistojë në dhënien e antibiotikëve dhe mbrojtësve të stomakut.

Duke qenë një bakter shumë rezistent, terapia do të përfshijë përdorimin e dy ose më shumë antibiotikëve së bashku me një antacid ose një frenues të pompës protonike (PPI).

Mjedisi acidik i stomakut është një habitat i favorshëm për folezimin dhe stacionimin e patogjenit, mund të ndërhyjmë me truke të vogla si pirja e shumë ujit sidomos ndërmjet vakteve (2/3 litra në ditë).

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version