Skip to content
Home » Fobitë e brezit të ri:

Fobitë e brezit të ri:

Në këto kohë që mbizotërojne rrjetet sociale, smartphonet dhe kompjuterat, ne jemi dëshmitar gjithnjë e më shumë me lindjen e fobive të reja, të cilat, megjithëse nuk janë te njohura ende dhe për këtë arsye nuk kanë hyrë plotësisht në DSM (Manual Statistikor Diagnostik i Çrregullimeve Mendore), janë ende subjekt me interes per studim nga ekspertët e fushës.

Me FOBI,  nuk nënkuptojmë interesin e thjeshtë dhe përdorimin e këtyre teknologjive të reja, të cilat tashme janë bërë të zakonshme për shumicën prej nesh, por padyshim një frikë e pamotivuar dhe iracionale ndaj situatave reale ose të imagjinuara; emocioni mbizotërues është ankthi, i cili komunikon praninë e një “kërcënimi” për trurin.

Ankthi, i cili nga natyra e tij zakonisht shkakton dy lloje reagimesh, domethënë sulmin ose ikjen, në këto raste bën që kjo e fundit të mbizotërojë tek individi, duke zbatuar atë që është sjellja mbrojtëse, pra shmangia nga situata.

Midis këtyre fobive të brezit të ri, ne përmendim të ashtuquajturën “nomofobia“, e lidhur me frikën e të qenit në situata kur nuk ka rrjet celular,  lidhje wi-fi ose një celular pa bateri. Një hulumtim i kryer në Britaninë e Madhe ka treguar se rreth 58% e burrave dhe 48% e grave janë të prirura të tregojnë një gjendje të shqetësuar kur zbulojnë se kanë një celular pa bateri ose kuptojnë se nuk kanë lidhje interneti; për të shmangur kete  rrezik, ata shmangin qëndrimin pa një telefon celular për një kohë të gjatë ose shkuarjen në vendet pa një rrjet wi-fi ose internet (daljet në natyrë ose larg nga qytetet dhe qendrat e banuara).

Duket se nuk mund të flasim për një predispozitë të lidhur me moshën, megjithëse mendimi i përbashkët do t’i shihte të rinjtë si ata potencialisht më nomofobikë. Në realitet, gjithçka varet nga përdorimi që të gjithë bëjnë me smartphon-it ose kompjuterin e tyre; sa më e rëndësishme është të qëndrosh “i lidhur” me pjesën tjetër të botës dhe të ndihesh i aftë të lidhesh në çdo kohë, aq më shumë ka të ngjarë që një reagim i shqetësuar të jetë përballë pamundësisë për ta bërë këtë konkretisht.

Përveç nomofobisë, duke mbetur në sferën e teknologjive të reja, një tjetër fobi që po përhapet, në këtë rast veçanërisht tek më të rinjtë dhe që nuk ka marrë ende një emër të vërtetë, është ajo që lidhet me frikën e mos marrjes së një numri të mjaftueshëm pëlqimesh ne “postimet e tyre të publikuara në rrjetet sociale”.

Në themel të kësaj fobie duket se ekziston, si dhe për fobinë sociale më “të vjetra”, frika nga gjykimi i të tjerëve: postimi i diçkaje dhe mos marrja e reagimeve në lidhje me dukshmërinë dhe popullaritetin mund të vëri në dyshim seriozisht vetëvlerësimin e një individi që nga ai moment e tutje, ai ndoshta do të shmange publikimin e përmbajtjeve të tjera personale, në mënyrë që të mos përballet me zhgënjimin e marrjes së disa “pëlqimeve” përsëri.

Së fundmi, po flasim për “dehypnophobia“, frikën këmbëngulëse, të pajustifikuar dhe anormale të përballjes me biseda gjatë një dreke, darke ose në çdo rast një moment me shoqëri. Sipas APC (Shoqata e Psikologjisë Kognitive), rreth 13% e popullsisë ka përjetuar një episod të hipnofobisë të paktën një herë në jetën e tyre; në rastet më serioze, individi vendos shmangien e të gjithë takimeve “në rrezik”, në mënyrë që të mos ndihen të detyruar të thonë diçka interesante ose veçanërisht të pelqyeshme per te tjeret. Disa klinika kanë tendencë ta nxjerrin këtë fobi nga mungesa e rregullave të vërteta shoqërore në tryezë dhe mbi të gjitha nga nevoja për të qenë gjithmonë të pelqyeshëm deri në situatat sociale.

Drejtimi tek specialistët e sektorit, në veçanti psikoterapistët njohës se sjelljeve sociale, mund të jetë hapi i parë i vlefshëm për t’u përballur dhe për t’u përpjekur për të zgjidhur këto probleme, bazuar në protokollet e terapisë të përdorura për fobitë specifike dhe fobitë sociale më të zakonshme dhe të njohura gjerësisht.

 

Nëse e pëlqeni këtë artikull, ndajeni atë me miqtë tuaj:

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version